Beliašai – tai aromatingi ir sotūs pyragai, atkeliavę iš tradicinės totorių ir Volgos regiono virtuvės. Tai gruzdinti arba kepti gaminiai su sultingu mėsos įdaru tešloje. Beliašai išpopuliarėjo ne tik Rusijoje, bet ir užsienyje, tapdami populiariu gatvės ir namų patiekalu
. Beliašų istorija siekia šimtmečius, kai įvairios tautos ieškojo būdų, kaip išsaugoti produktus ir palengvinti jų transportavimą. Į tešlą įvyniota mėsa leido išsaugoti jos šviežumą, taip pat palengvino valgymo procesą.
Ilgainiui beliašai tapo kulinarijos meno objektu, ir dabar jie gaminami dešimtimis skirtingų variantų.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 360 g;
- šiltas vanduo – 125 ml;
- Verdantis vanduo – 125 ml;
- sausos mielės – 5 g;
- Cukrus – ½ valgomojo šaukšto;
- Augalinis aliejus – 1,5 valgomojo šaukšto;
- Druska – ¼ šaukštelio.
Mėsos faršo ingredientai:
- Mėsos faršas – 350 g;
- Svogūnai – 2 vnt;
- Vanduo – 4 šaukštai;
- Utiško-suneli;
- Druska – 1 šaukštelis.
Beliašo paruošimas:
Įdarui smulkiai supjaustykite svogūną, sumaišykite su malta mėsa. Į maltą mėsą įberkite druskos, juodųjų pipirų ir Utskho-suneli pagal skonį, supilkite šaltą vandenį.
Sumaišykite visus faršui skirtus komponentus ir 15-20 min. palikite po celofanu šaldytuve
.
Tešlai sumaišykite cukrų su druska ir 10 g miltų, supilkite verdantį
vandenį ir
gerai išmaišykite
. Į mišinį supilkite šiltą vandenį ir augalinį aliejų, sudėkite mieles ir vėl išmaišykite. Į mišinį persijokite miltus, užminkykite minkštą ir nelipnią tešlą, suminkykite ją į gumulą ir
tešlą
minkykite
augaliniame aliejuje pamirkytomis rankomis apie 7 minutes. Tada tešlą padalykite į nedidelius 60-70 g ritinėlius
ir palikite juos 10 minučių po celofanu. Darbo paviršių patepkite aliejumi ir rankomis iškočiokite tešlą į nedidelius plokščius pyragėlius, į kuriuos dėkite po 60 g įdaro.
Įdarą užkimškite tešlos viduje kaip maišelį, dėkite jį siūle į apačią ir šiek tiek paminkykite. Tada siūlėje padarykite nedidelę skylutę
. 300-400 ml augalinio aliejaus įkaitinkite sunkiu dugnu puode. Į jį dėkite belyashi ir kepkite iš abiejų pusių po 3 min.
Dėkite belyashi į aliejų skylute žemyn, o kai apversite, būtinai užpilkite aliejumi.
Gausite aromatingus ir skanius belyashi. Tai puikus būdas pradžiuginti šeimą skaniais ir sotiais kepiniais.