Citrinų pyragas – tai puikus desertas, kuriame dera švelni tekstūra ir gaivi šviežių citrinų rūgštelė.
Citrininis pyragas gali būti gaminamas įvairiais variantais: nuo erdvių biskvitinių
pyragų su citrinų kremu
iki smėlio
pyragų
su citrinų įdaru, kurio pagrindą sudaro kurdų arba varškės sluoksnis
.
Šis desertas dažnai puošiamas žievelėmis, beza, glajumi arba citrinos griežinėliais, kad atrodytų apetitiškai ir šventiškai.
Sudedamosios dalys: 1:
- Kiaušinis – 4 vnt;
- Cukrus – 8 šaukštai;
- Krakmolas – 1 valgomasis šaukštas;
- 1 citrinos sultys;
- Pienas – 200 ml;
- Sviestas – 1,5 valgomojo šaukšto;
- druskos – žiupsnelis;
- Vanilinio cukraus – 1,5 šaukštelio;
- Augalinis aliejus – 8 valg;
- grietinė – 2 šaukštai;
- 1 citrinos žievelė;
- Miltai – 8 šaukštai;
- kepimo milteliai – 2 šaukšteliai;
- Migdolų dribsniai;
- cukraus pudros.
Citrininio pyrago paruošimas:
Kiaušinį sumaišykite su pora šaukštų cukraus ir krakmolo. Į mišinį supilkite ½ citrinos sultis, supilkite pieną, ant vidutinės ugnies nuolat maišydami kaitinkite, kad
mišinys
sutirštėtų.
Nuimkite puodą nuo ugnies ir į mišinį sudėkite sviestą, išmaišykite. Perpilkite kremą į atskirą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite atvėsti.
Tešlai giliame dubenyje išplakite 3 kiaušinius, supilkite druską, 6 šaukštus cukraus, vanilinį cukrų, išsukite mikseriu iki vientisos masės. Į mišinį supilkite augalinį aliejų, sudėkite grietinę ir toliau plakite
. Į mišinį supilkite likusias citrinos sultis, suberkite citrinos žievelę ir lengvai suplakite mikseriu. Sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, dalimis persijokite į mišinį, išminkykite tešlą
. 20×29 cm formą išklokite kepimo pergamentu ir supilkite į ją tirštą tešlą. Į konditerinį maišelį sudėkite grietinėlę ir išspauskite grietinėlę ant tešlos paviršiaus, suformuodami didelį kremo tinklelį.
Į tešlos kvadratėlius sudėkite migdolų dribsnius
.
Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.

Iškepusį pyragą galima apibarstyti cukraus pudra. Gausite aromatingą citrininį pyragą.