Graikiška pupelių sriuba, vadinama fasolada, yra vienas iš tradicinių ir populiariausių graikų virtuvės patiekalų. Ši sriuba yra ne tik skani, bet ir maistinga, todėl puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui
. Fasolada gaminama iš baltųjų pupelių, kurios laikomos pagrindiniu šio patiekalo ingredientu. Kartu su aromatinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, svogūnais ir salierais, taip pat alyvuogių aliejumi, prieskoniais ir įvairiomis žolelėmis, fasolada virsta tikra skonių simfonija.
Ypač verta paminėti, kad šią sriubą galima patiekti tiek karštą, tiek šaltą, todėl ji yra universalus pasirinkimas bet kuriuo metų laiku.
Sudedamosios dalys:
- Pupelės – 400 g;
- Morkos – 1 vnt;
- Svogūnas – 1 vnt;
- salierų stiebai – 3 vnt;
- Augalinis aliejus – 3 šaukštai;
- Pomidorų tyrė – 350 ml;
- česnakas – 3 skiltelės;
- raudonėlis – 1 šaukštelis;
- lauro lapai – 1 šaukštelis;
- Druska – ½ šaukštelio.
Graikiškos sriubos paruošimas:
Pupeles puode palikite, kol užvirs, nugriebkite putas ir virkite po dangčiu ant silpnos ugnies. Morkas sutarkuokite smulkia tarka, svogūnus smulkiai supjaustykite
, česnako skilteles susmulkinkite peiliu, taip pat saliero stiebus. Keptuvėje augaliniame aliejuje porą minučių pakepinkite morkas, svogūnus, česnakus ir salierus
. Į daržoves įberkite pagal skonį juodųjų pipirų ir druskos, tada įpilkite pomidorų pastos. Sumaišykite ingredientus ir kepkite dar 2 min.
Į mišinį įberkite raudonėlio, jei pageidaujate, galite įberti ir raudonosios paprikos. Į puodą su sriuba sudėkite kepinius ir makaronus, pagal skonį pasūdykite ir įmeskite lauro lapą. Virkite sriubą po dangčiu dar 2-3 minutes.
Sriubai papuošti galite naudoti salierų lapus. Tai paprasta sriuba be mėsos kiekvienai dienai.