Morkų pyragas – tai ne tik desertas, bet ir tikra kulinarinė simfonija, kurioje dera švelnumas, drėgnumas ir nuostabus skonis. Šis neįprastos kilmės pyragas dėl savo universalumo ir įvairių interpretacijų galimybės tapo populiarus tarp įvairių kultūrų žmonių.
Istoriškai morkų pyragai Europoje pradėjo rastis viduramžiais, kai morkos kepiniams buvo naudojamos dažniau nei cukrus dėl jo brangumo. Tuo laikotarpiu vykę išteklių karai ir cukraus trūkumas lėmė, kad morkos tapo savotišku saldumo pakaitalu kepiniuose.
Ilgainiui receptai tobulėjo ir morkų pyragas įgavo šiuolaikinį pavidalą – jame derinamos tarkuotos morkos, riešutai ir prieskoniai.
Sudedamosios dalys:
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- Cukrus – 100 g;
- morkos – 200 g;
- graikiniai riešutai – 100 g;
- Miltai – 200 g;
- raugas – 10 g;
- Sviestas – 80 g.
Morkų pyrago paruošimas:
Morkas sutarkuokite smulkia tarka ir sumaišykite su vaniliniu ir klasikiniu cukrumi, kiaušiniais ir sviestu. Sumaišykite kepimo miltelius ir miltus, persijokite į morkų mišinį ir užminkykite tešlą.
Riešutus stambiai sukapokite ir išdžiovinkite sausoje keptuvėje. Sudėkite riešutus į tešlą, išmaišykite ir siųskite į kepimo formą.
40-45 min. kepkite biskvitą 180 laipsnių temperatūroje. Kremui galite sumaišyti grietinę su vanile ir paprastu cukrumi
. Biskvitą padalykite į 3 lygias dalis ir kiekvieną jų aptepkite kremu. Kremu taip pat galima aptepti torto viršų ir šonus.
Tortą gali tekti mirkyti 1 valandą. Papuošimui naudokite likusius riešutus.