Kur dingo Sovietų Sąjungoje tokie populiarūs beliašai? Anksčiau šio paprasto mėsos pyrago buvo galima rasti beveik visose valgyklose ir kavinėse. Dabar beliašai prarado savo buvusį populiarumą. Šiuolaikinių žmonių anksčiau mėgstamus beliašus išstūmė pica
. Šį totorių ir baškirų virtuvės patiekalą rekomenduojama pasigaminti namuose. Rizika suvalgyti nekokybišką pyragą gerokai sumažėja
. Jei nežinote, kaip gaminti tradicinius beliašus, galite pradėti nuo tinginio recepto. Jis yra greitas ir neverčia ilgai minkyti tešlos ir ruošti įdaro.
Tinginio belyashi ingredientai:
- augalinis aliejus – 3 valg;
- svogūnas – vnt;
- morkos – vnt;
- maltos mėsos – 300 g;
- druskos – šaukštelis;
- 2,5 % kefyro – 250 ml;
- geriamoji soda – šaukštelis;
- miltai – 250 g;
- žaliasis svogūnas – 50 g;
- krapų – 20 g.
Tinginių belyashi paruošimas:
Svogūną supjaustykite mažais kubeliais, morką sutarkuokite smulkia tarka. Keptuvėje su augaliniu aliejumi pakepinkite svogūnus, kol suminkštės, tada sudėkite morkas. Į
daržoves
sudėkite
maltą mėsą, įberkite ½ arbatinio šaukštelio druskos ir prieskonių
.
Receptui galite naudoti papriką ir kalendrą, juoduosius maltus pipirus
. Iškepus maltai mėsai, palikite faršą atvėsti. Tuo tarpu paruoškite tešlą – dubenyje sumaišykite kefyrą su druska, gesinkite kepimo sodą, suplakite kefyrą plakikliu
. Į kefyrą supilkite miltus, mentele išminkykite tešlą, tirštą kaip grietinė. Susmulkinkite žaliąjį svogūną ir krapus ir įmaišykite į tešlą
. Į tą pačią vietą sudėkite mėsos įdarą, visus ingredientus gerai išmaišykite.
Tešlą sudėkite į konditerinį maišelį
.
Iš konditerinio maišelio išspauskite nedideles tešlos dešreles ant keptuvių.
Kepkite dešreles iš abiejų pusių, kol apskrus.
Rezultatas – tingūs beliašai be ilgo tešlos minkymo ir įdaro ruošimo. Lazdelėse esančio aliejaus galite atsikratyti naudodami popierinius rankšluosčius.