Svogūnų kasimo laikas turės tiesioginės įtakos jų brandai, todėl rekomenduoju į šį klausimą žiūrėti atsakingai. Taigi šiandien padėsiu pradedantiesiems išmokti, kaip nustatyti tikslų kasimo laiką, šios žinios padės jums metai iš metų tiksliai nustatyti, ar svogūnai prinokę, ar ne. Anksti iškasdami svogūnus, atimame iš jų lezgiškumą, nes nesubrendusių svogūnų apsauginiai lukštai prastai susiformavę, o kaklelis jautresnis patogenams. Atidėlioti derliaus nuėmimo taip pat nerekomenduojama, ypač jei lyja, gali išsivystyti puvinys
. Tradiciškai svogūnai sodinami pavasarį, kasami liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje. Laikas priklauso nuo oro sąlygų. Štai tikslūs požymiai, rodantys, kad svogūnai jau prinokę: žali stiebai pagelto ir pradėjo džiūti. Svogūnų kaklelis pastebimai suplonėjo, svogūnų plunksnos visiškai atsigulė ant lysvės, pačių svogūnų žvyneliai tapo auksiniai ir išdžiūvo.
Kaip paruošti svogūnų lysvę kasimui? 10 dienų nustojame laistyti ir maitinti svogūnus. Jei buvo liūčių, būtinai išpurenkite dirvą, kad neliktų plutos, žemė išdžiūtų ir augalai kvėpuotų. Geriausia pradėti kasti ryte, esant sausam ir šiltam orui, todėl geriau per dieną išdžiūti saulėje.
Kasdami stenkitės netraukti plunksnų, kitaip svogūnas liks žemėje, geriau atsargiai kasti šakėmis ar kastuvu, tarsi keliant žemę.