Kaip apsaugoti pomidorus nuo mėlynavimo

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Kodėl pomidorų daigai pamėlynuoja?

Pomidorų daigų aktyvus sodinimas į nuolatinę vietą šiltnamyje įsibėgėja. Dėl šalto oro daugelis sodininkų bijo, kad jų pomidorai pamėlynuos: gali pamėlynuoti jų lapai ar net kamienai. Tačiau tai dažnai būna veislės požymis, o ne šalčio pasekmė.

Kartais pomidorų daigai po persodinimo pamėlynuoja, nes auga per rūgščioje dirvoje. Teks ją nurūgštinti arba persodinti pomidorus, bet tai vis tiek nutinka nedažnai.

Daugelis žmonių mano, kad lapų pamėlynavimas yra susijęs su fosforo trūkumu arba nesugebėjimu įsisavinti fosforo pomidoruose, tačiau tai nėra visiškai tiesa. Fosforo trūkumo simptomai yra ne tik lapų pamėlynavimas, bet pirmiausia gyslų pamėlynavimas, taip pat apatinių lapų pageltimas. Tai būtina, kitaip tai neturi nieko bendra su fosforo trūkumu. Tuo pačiu metu viršūnės išlieka žalios arba net tamsiai žalios, o augimas sustoja. Tai tipiškas fosforo badas.

Kas nutinka, kai pomidorai nuo šalčio pamėlynuoja? Iš tiesų, tai yra antocianinų išsiskyrimas reaguojant į šaltį. Vyksta ląstelių membranų lipidų peroksidacija. O norint sustabdyti šį streso sukeltą procesą, susidaro antocianinai, kurie mėlynai nudažo pomidorų lapus ir stiebus. Todėl antocianinų susidarymas šalčio streso fone yra labai teigiamas, savisaugos procesas, su kuriuo nereikia kovoti.

Dėl šios priežasties, esant šalčio stresui ir pomidorų mėlynavimui, nereikėtų skubėti ir tręšti pomidorų kalio monofosfatu ar kai kuriomis fosforo trąšomis. Kol nebus šilčiau, augalai nepradės įsisavinti fosforo.

Kaip padėti mėlyniems sodinukams

Tačiau visada galite rasti alternatyvų variantą, kuris padės išlaikyti augalų sveikatą ir augimą, sustiprins jų šaknis ir padidins derlių.

REKOMENDUOJAME:  Kaip namuose pašalinti antibiotikus iš įsigytos paukštienos

1. Vitamino ir aminorūgščių kokteilis iš mielių

Mielės gali padėti daigams, patiriantiems stresą.

Mielės, nesvarbu, ar tai būtų kepimo, vyno ar spiritiniai gėrimai, teigiamai veikia augalus. Tačiau, deja, dauguma internete esančių mielių receptų yra neefektyvūs ir sugadina jų naudingas savybes. Taip yra todėl, kad daugelis tinklaraštininkų, išgirdę apie mielių naudą, nesupranta, kaip jas teisingai naudoti. Jie pataria mieles maišyti su cukrumi ir laistyti augalus šiuo tirpalu, tačiau tai pats neefektyviausias mielių naudojimo būdas. Taip, yra pora receptų, kuriuose mielės tikrai turėtų fermentuotis su cukrumi, tačiau tokie apdorojimo būdai yra ribotai pritaikomi, pavyzdžiui, purškiant pomidorus šiltnamyje fotosintezei skatinti, bet ne apsaugai nuo streso.

Visais kitais atvejais, jei reikia maitinti arba stimuliuoti augalus mielėmis, turite išsaugoti jų naudingas savybes.

Norint paruošti antistresinį mielių preparatą, reikės apie 100 gramų presuotų arba 70 gramų sausų mielių. Jas reikia sudėti į 0,5 litro talpos indą ir kruopščiai išmaišyti vandenyje, kol gausite šiek tiek tirštą suspensiją.

Tada jums reikės vaisto „Pankreatinas“, tiks ir panašūs vaistai, tokie kaip „Creon“. Į mielių suspensiją reikia įberti 5 tabletes „Pankreatino“. Preliminariai tablečių smulkinti nereikia, nes jos puikiai ištirps šioje terpėje.

Po to stiklainį reikia 6–8 valandoms palaikyti šiltoje vietoje. Geriau palikti stiklainyje nedidelę tarpą ir šiek tiek praverti dangtelį, kad jis nenukristų. Pasibaigus fermentacijai, stiklainį galima uždaryti ir padėti į šaltą vietą, pavyzdžiui, šaldytuvą. Šaldytuve preparatas išlaiko savo savybes iki 30 dienų. Svarbu laikyti vėsioje vietoje, nes ji patraukli pelėsiui ir kitiems mikroorganizmams, kurie taip pat nemėgsta maitintis aminorūgštimis.

REKOMENDUOJAME:  Morkos ir burokėliai užaugs neįtikėtinai saldūs vos po vieno šėrimo liepą

Išsiskyrę fermentai pradės virškinti mieles tiesiai stiklainyje, todėl susidarys preparatas, kuriame gausu laisvųjų aminorūgščių ir kuris pasižymi chelatiniu ir stimuliuojančiu poveikiu. Šis preparatas, be kitų naudingų savybių, skatina šaknų sistemos augimą ir vystymąsi. Šis produktas daro tikrus stebuklus su augalais. Apskritai šio preparato naudojimas pateisinamas visose situacijose, kai augalams reikia aminorūgščių ir papildomos paramos.

Šį produktą lengva naudoti. Jums reikės tik 1 valgomojo šaukšto 5 litrams vandens. Gautą tirpalą galima naudoti laistymui, purškimui, sėklų mirkymui, daigų ir suaugusių augalų laistymui. Rekomenduojama augalus šiuo mišiniu apdoroti kelis kartus, kai yra šalnų pavojus: prieš ir po augalų sąlyčio su žema temperatūra.

2 metodas. Askorbo rūgštis

Norėdami padėti augalams, galite praskiesti 2 gramus askorbo rūgšties 10 litrų vandens ir gausiai apipurkšti bei palaistyti pomidorus.

Askorbo rūgštis yra universalus antioksidantas, taip pat ir augalams. Prie pomidorų išaugintų antocianinų bus pridėta šiek tiek antioksidanto, kuris padės augalams išgyventi visą šią stresinę situaciją.

Taigi, naudodami šiuos du pomidorų perdirbimo metodus, galite padėti augalui išvengti peroksidacijos, kuri veda prie ląstelių mirties.

Ar šis straipsnis Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.
Naudojame slapukus siekdami suasmeninti turinį ir skelbimus, teikti socialinės žiniasklaidos funkcijas ir analizuoti srautą. Taip pat dalijamės informacija apie tai, kaip naudojatės mūsų svetaine su savo socialinės žiniasklaidos, reklamos ir analizės partneriais. View more
Sutinku
Nesutinku