Plokščia duona – tai senovinė rytietiška duona, plačiai paplitusi Kaukaze, Gruzijoje, Armėnijoje ir kitose šalyse. Plokščia duona ypač gerbiama, nes šis miltinis gaminys praeityje padėjo išgyventi daugeliui tautų.
Manoma, kad papločio negalima dėti ant stalo veidu žemyn, taip pat jo neplėšti ir išmesti į šiukšlių dėžę. Pyragaičius galima duoti valgyti gyvūnams. Tačiau kai kuriose valstijose kiaulių negalima šerti tortilijomis.
Yra daug įvairių paplotėlių rūšių. Kiekvienas ruošiamas pagal tradicinius konkrečios valstybės ir žmonių receptus. Papasakosime, kaip pasigaminti paprastus papločius su kefyru.
Ingredientai:
- Kefyras – 250 ml;
- Soda – 1 šaukštelis;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 1 valgomasis šaukštas;
- Kiaušinis – 1 vnt.;
- tarkuotas sūris – 120 g;
- Žalias svogūnas;
- Miltai – 450 g;
- Augalinis aliejus – 60 ml.
Gaminimo procesas:
Į kefyrą supilti druską ir sodą, cukrų, sumušti kiaušinį. Sūrį sutarkuokite stambia tarka, susmulkinkite žalius svogūnus, supilkite į kefyrą ir gerai išmaišykite.
Į kefyrą supilkite miltus ir užminkykite elastingą ir minkštą tešlą. Stalą pabarstykite miltais, tešlą padalinkite į 5 lygias dalis ir suformuokite rutuliukus.
Leiskite bandelėms 15 minučių pailsėti po celofanu. Kiekvieną bandelę iškočiokite į plokščius 20 cm skersmens paplotėlius, kurių viduryje padarykite 3 įpjovas.
Tortilijas iš abiejų pusių apkepkite augaliniame aliejuje keptuvėje iki auksinės rudos spalvos.
Dėl to turime rausvų, kvapnių papločių su sūriu ir svogūnais.