Kaip pomidorus padaryti saldžius: populiarus būdas tarp sodininkų

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Pomidorų skonis ir aromatas priklauso ne tik nuo jų veislės. Yra daug būdų, kaip šiuos vaisius padaryti dar skanesnius ir saldesnius. Vienas iš jų – tręšti mielėmis nokimo laikotarpiu. Šis metodas yra paprastas ir labai efektyvus.

Mielės pomidorams

Mielės yra vienas iš labiausiai paplitusių ingredientų sodininkystėje ir daržovių auginime. Jos sukuria konkurenciją kitiems mikroorganizmams, padeda augalams susidoroti su stresu ir yra gintaro rūgšties šaltinis. Tačiau pomidorams nokimo laikotarpiu mielės pirmiausia yra trąšos, kurios žymiai pagerina jų skonį ir aromatą.

❗Šiuo tikslu naudojamos tik kepimo mielės, kurių pagrindą sudaro mielių grybelis Saccharomyces.

Pomidorų skonis labai priklauso nuo azoto kiekio amonio formoje ir kalio. Amonio sulfatas, kaip trąša, nesukelia krūmų penėjimo, bet skatina cukrų, atsakingų už skonį ir aromatines medžiagas vaisiuose, kaupimąsi.

❗ Mielės gali būti veiksmingas mineralinių trąšų, kurių sudėtyje yra amonio sulfato, pakaitalas, kurių kai kurie sodininkai dėl asmeninių priežasčių nenori naudoti.

Demaskuojant mitus apie kepimo mieles

Tie, kurie bijo, kad mielės gali pakenkti dirvožemiui, neturėtų nerimauti. Jos nėra pritaikytos gyvenimui jame ir negali ten egzistuoti.

Patekusios į dirvą mielės nepradeda aktyviai daugintis, o tarnauja kaip maistas naudingiems mikroorganizmams ir augalams. Todėl jas galima laikyti natūralia trąša.

Kalbant apie dirvožemio rūgštėjimą, fermentacijos proceso metu mielės išskiria organines rūgštis, kurios nėra pavojingos dirvožemiui. Priešingai, šios rūgštys padeda augalams geriau įsisavinti fosfatus, o tai teigiamai veikia jų augimą ir vystymąsi.

REKOMENDUOJAME:  Ekspertai įvardijo 10 augalų, kurių vasarį niekada nereikėtų genėti

Dar vienas mitas, kuris gali gąsdinti sodininkus, yra tai, kad mielės išplauna kalį ir kalcį iš dirvožemio. Tačiau tai netiesa: kalio iš dirvožemio pašalinti beveik neįmanoma, o mielės, priešingai, padeda jį mobilizuoti.

Kepimo mielėse yra daug baltymų, kurie yra lėtai išsiskiriančio azoto šaltinis. Šis azotas nekonkuruoja su kaliu, o tai pagerina pomidorų skonį ir aromatą. Todėl mielių tręšimas gali būti ypač naudingas pomidorų nokimo laikotarpiu.

Yra du paprasti mielių tirpalo paruošimo augalų šėrimui būdai.

Pirmasis metodas:

  1. 10 litrų vandens ištirpinkite 100 gramų kepimo mielių ir 1 valgomąjį šaukštą kalio sulfato.
  2. Pomidorus laistykite gautu tirpalu kas 12–14 dienų, vienam augalui naudojant 1 litrą.

Mielių baltymai lėtai suirs dirvožemyje, aprūpindami pomidorų šaknis amoniu, kurį jos palaipsniui pasisavins.

Antras būdas:

Vietoj kalio sulfato galite naudoti stiklinę pelenų, užgesintų 9% stalo actu.

Mielės taip pat yra organinio fosforo šaltinis augalams. Dėl lėtos mineralizacijos dirvožemyje jos suteikia pomidorams ilgalaikį fosforo tręšimą, kuris padeda pagerinti vaisių skonį ir aromatą nokimo laikotarpiu. Be to, mielės padeda mobilizuoti dirvožemyje jau sukauptą fosforą, o tai taip pat teigiamai veikia derlių.

Taigi, mielių naudojimas kaip trąša bus puikus sprendimas tiems, kurie nori gauti skanių ir aromatingų pomidorų.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.
Naudojame slapukus siekdami suasmeninti turinį ir skelbimus, teikti socialinės žiniasklaidos funkcijas ir analizuoti srautą. Taip pat dalijamės informacija apie tai, kaip naudojatės mūsų svetaine su savo socialinės žiniasklaidos, reklamos ir analizės partneriais. View more
Sutinku
Nesutinku