Lietiniai yra populiarus patiekalas, kurį galima rasti daugelyje pasaulio virtuvių, o jų gaminimas dažnai siejamas su namų jaukumu ir šeimos židinio šiluma.
Priklausomai nuo regiono ir kultūrinių tradicijų, į tešlą gali būti dedama įvairių priedų, pavyzdžiui, cukraus, vanilės, varškės, obuolių ar net sėklų.
Lietinių istorija siekia antikos laikus, kai jie buvo pradėti gaminti kaip greitas ir lengvas būdas numalšinti alkį
.
Šių plokštainiukų pagrindas tikriausiai buvo išrastas dar priešistoriniais laikais, tačiau plačiai išpopuliarėjo būtent slavų virtuvėje. Lietiniai
dažnai buvo ruošiami švenčių, šeimos susibūrimų ir net paprastomis dienomis, kai norėdavosi pasilepinti kuo nors skaniu.
Sudedamosios dalys: 1:
- Kefyras – 400 ml;
- Miltai – 300 g;
- Cukrus – 2 šaukštai;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Soda – 1 šaukštelis;
- Kiaušinis – 1 vnt.
Kepinių paruošimas:
Į dubenį su kiaušiniu supilkite druską ir cukrų, supilkite šiltą kefyrą, išmaišykite ir suberkite dalį miltų. Išpilkite su antrąja miltų dalimi sodos, toliau minkykite. Galiausiai tešla turi tingiai nuslysti nuo mentelių
. 5 min. palikite tešlą po maistine plėvele. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek augalinio aliejaus, paskirstykite šaukštą tešlos.
Po dangčiu ant silpnos ugnies kepkite paplotėlius po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės.
Ar apkepai iškepę, galite patikrinti mediniu iešmeliu, jis iš apkepo turi išlįsti sausas. Papuoškite kepsnelius cukraus pudra.