Kopūstų pyragai yra vienas populiariausių ir žinomiausių slavų virtuvės patiekalų. Jie garsėja sodriu skoniu, aromatu ir paprastu paruošimu. Kopūstai, kaip lengvai prieinama ir naudinga daržovė, yra pagrindinis ingredientas, suteikiantis pyragams ypatingo švelnumo ir sultingumo
. Istoriškai kopūstų pyragai atsirado kaip valstiečių mitybos dalis. Kopūstai dažnai buvo naudojami tradicinėje virtuvėje dėl jų prieinamumo ir gerų maistinių savybių. Kopūstų pyragai buvo gaminami įvairiais metų laikais, bet ypač dažnai rudenį, kai kopūstų buvo gausu.
Šis pyragas tapo ne tik kasdieniu patiekalu, bet ir skanėstu šventinėmis akimirkomis, kai šeima susirinkdavo prie stalo.
Sudedamosios dalys: 1:
- Kefyras – 350 ml;
- miltai – 900 g;
- pienas – 130 ml;
- sausos mielės – 10 g;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- augalinis aliejus – 130 ml;
- cukrus – 2 šaukštai;
- druskos – 1 šaukštelis.
Kopūstų paplotėlių paruošimas:
Į dubenį įmaišykite mieles su cukrumi, supilkite šiltą pieną ir kefyrą, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.
Kai tešlą tampa sunku minkyti dubenyje, galite ją perkelti ant aliejumi patepto stalo
ir
toliau minkyti ant darbo paviršiaus. Padarykite tešlą minkštą ir šiek tiek lipnią, palikite ją po celofanu 1 valandai, kad pakiltų.
Tada išminkykite tešlą ir dar kartą palikite ją pakilti pusvalandžiui. Išminkykite tešlą ir padalykite ją į dvi dalis, kiekvieną dalį iškočiokite į storą dešrelę. Dešreles padalykite į 100 g gabalėlius, juos rankomis iškočiokite į 10-12 cm skersmens tortilijas
. Pagaminkite kopūstų įdarą pagal mėgstamą receptą, įdėkite įdaro į kiekvieną tortiliją ir užspauskite tešlos viduje. Keptuvėje įkaitinkite 100-200 ml augalinio aliejaus ir apkepkite pyragėlius iš abiejų pusių, kol paruduos.
Gausite minkštus, kvapnius pyragėlius su kopūstais. Šį receptą galima derinti ir su kitais įdarais.