Kepti baklažanai yra ne tik garnyras, bet ir savarankiškas ingredientas, pasižymintis turtingu skonio potencialu.
Terminis apdorojimas paverčia jų tankų, šiek tiek kartoką minkštimą kreminės, švelnios tekstūros, kuri tiesiog tirpsta burnoje. Kepant baklažanai sugeria aliejų ir prieskonius, atskleisdami sudėtingas, gilias natas – nuo saldžių iki dūmų
. Kepti baklažanai gali būti naudojami kaip užkandis, salotų pagrindas, suktinukų įdaras arba sudėtingų karštųjų patiekalų sudedamoji dalis. Jų universalumas ir galimybė derinti su mėsa, žuvimi, grūdinėmis kultūromis ir šviežiomis daržovėmis daro juos svarbia šiuolaikinės gastronomijos dalimi.
Sudedamosios dalys:
- Sudėtis: baklažanai – 3 vnt;
- kiaušiniai – 3 vnt;
- druskos – ½ šaukštelio;
- miltai;
- česnako – 5 skiltelės;
- svogūnas – 2 vnt;
- pjaustyti pomidorai – 1 litras;
- cukraus – 1 šaukštelis;
- daržovių prieskonių – 2 šaukšteliai;
- maltos kalendros;
- džiovintų petražolių.
Keptų baklažanų paruošimas:
Nulupkite baklažanus nuo odelės ir perpjaukite išilgai ne per visą ilgį iš vienos pusės, paskui iš kitos. Baklažanus išilgai padalykite į dvi dalis.
Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su druska. Sudėkite baklažanus į celofaninį maišelį ir pabarstykite miltais. Maišelį užriškite ir purtykite baklažanus, kol jie pasidengs miltais.
Tada į maišelį su baklažanais supilkite kiaušinių masę ir taip pat išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir sudėkite baklažanus, kepkite iš abiejų pusių, kol paruduos.
Česnaką sutrinkite peiliu, sudėkite į keptuvę su augaliniu aliejumi ir lengvai pakepinkite
.
Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje kartu su česnaku
. Į keptuvę sudėkite supjaustytus pomidorus, supilkite cukrų ir druską, daržovių prieskonius, maltą kalendrą ir džiovintas petražoles
.
Į mišinį sudėkite apkeptus baklažanus ir palikite troškintis ant silpnos ugnies uždengę dangčiu 25-30 min.

Tai puikus būdas nustebinti svečius nauju patiekalu. Kepti baklažanai mirkomi pomidorų padaže ir įgauna naujų neįprastų skonio atspalvių.