Druska yra būtina rauginant daržoves, nes galutinis rezultatas labai priklauso nuo jos kiekio konkrečiame recepte. Druska neleidžia daugintis bakterijoms, todėl produktas ilgiau išlieka. Jo skonis ne tik išlieka nepakitęs, bet ir įgauna intensyvesnį skonį. Tačiau norint rauginti kopūstus, reikia tiksliai žinoti, kiek šio ingrediento pakanka. Kaip apskaičiuoti proporcijas 1 kg daržovių ir 3 litrų stiklainiui?
Kaip apskaičiuoti druskos kiekį raugintiems kopūstams: proporcijos 1 kg daržovių
Sūrymas yra esminis ingredientas, padedantis daržovėms išlaikyti šviežumą ir tekstūrą laikant, išlaikant tokias pat maistingas medžiagas kaip ir šviežios. Be sūrymo jos išdžius ir suges. Sūrymas paprastai yra vandens ir druskos mišinys, užpilamas ant daržovių.
Druskos kiekis turėtų būti apskaičiuojamas pagal indo tūrį. Tūris yra lygus vandens ir daržovių svoriui, todėl galima atlikti tikslius skaičiavimus. Tačiau reikėtų atsižvelgti ne tik į tūrį, bet ir į savo skonio nuostatas: ar jums labiau patinka sūrus, ar neutralus produktas? Tačiau kuo mažiau druskos įbersite į stiklainį, tuo trumpesnis bus raugintų kopūstų galiojimo laikas.

Taigi, 1 kg daržovių reikės 750 ml vandens. Įberkite šaukštą druskos ir tokį patį kiekį cukraus, kad gautumėte sūrymą. Tai taikoma susmulkintiems kopūstams. Jei marinuojate visą kopūsto galvą (iki 30 cm skersmens), jums reikės 250–400 g druskos 10 litrų vandens. Atskiriems kopūsto gabalėliams, sveriantiems iki 10 kg, marinuoti reikia 7 litrų sūrymo (vandens + 250 g druskos).
Druskos dalis 3 litrų raugintų kopūstų stiklainyje
Kopūstų rauginimui 3 litrų stiklainyje reikės 2 ar 3 kg daržovių. Kuo smulkiau jas supjaustysite, tuo daugiau tilps ir atvirkščiai. Tačiau nepalikite stiklainyje tuščių vietų, kitaip rauginimas bus netolygus.

Taigi, 3 litrų raugintų kopūstų stiklainiui reikės 2–3 valgomųjų šaukštų druskos, tai yra apie 50–70 gramų. Tokiam raugintų kopūstų kiekiui reikės ne daugiau kaip 200 gramų morkų. Kuo didesnis indas, pavyzdžiui, 5 litrų kibiras, tuo daugiau daržovių ir druskos reikės. 5 kg kopūstų naudokite iki 5 valgomųjų šaukštų druskos.

