Varenyky su varške yra klasikinis Rytų Europos virtuvės patiekalas, kuriame dera ingredientų paprastumas ir neįtikėtinas skonis.
Varenyky gaminamas iš neraugintos tešlos, o įdaras gali būti saldus arba sūrus, priklausomai nuo pageidavimų
.
Jie patiekiami su įvairiais priedais: grietine, sviestu, medumi, uogiene ar uogomis
. Manoma, kad koldūnai kilo iš tiurkų patiekalo „dush-vara”. Vėliau šis patiekalas transformavosi į šiuolaikinius koldūnus.
Liaudies tikėjimuose jiems buvo suteikta magiška reikšmė: jie buvo patiekiami per vestuves, šventes ir svarbius šeimos įvykius.
Vareniki su varške yra ne tik patiekalas, bet ir kultūros paveldo dalis. Juos paprasta paruošti, bet nepaprastai skanu
, todėl juos galima gaminti ir darbo dienomis, ir per šventes, džiuginant šeimą ir svečius.
Tešlos ingredientai:
- Kefyras – 250 ml;
- kiaušinio trynys – 1 vnt;
- cukraus – 1 šaukštelis;
- druskos – ½ šaukštelio;
- geriamosios sodos – 1/3 šaukštelio;
- miltai – 370 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- Varškė – 400 g;
- cukraus – 50 g;
- vanilinio cukraus – 10 g;
- kiaušinio trynys – 1 vnt.
Koldūnų paruošimas:
Į kefyrą supilkite druską ir cukrų, įmuškite kiaušinio trynį ir išmaišykite. Į miltus suberkite sodą, išmaišykite ir supilkite kefyrą,
išminkykite elastingą, minkštą ir nelipnią tešlą
.
Minkštą tešlą palikite po rankšluosčiu arba celofanu 15 minučių.
Įdarui varškę sumaišykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušinio tryniu. Tešlą iškočiokite 4-5 mm storio sluoksniu. Naudodami apvalią formą iš tešlos išpjaukite apskritimus
. Į plokščius pyragėlius dėkite įdarą ir užspauskite kraštus. Koldūnus dedame ant specialaus tinklelio, kurį nuleidžiame į verdantį vandenį.
5-7 minutes koldūnus gariname po dangčiu
.
Po virimo koldūnus rekomenduojama patepti sviestu. Koldūnai bus minkšti ir orūs.