„Karpatkos” tortas – išskirtinis ir apetitą žadinantis konditerijos gaminys, tapęs tikra vaikų ir šeimos švenčių klasika, taip pat mėgstamas visų saldumynų mėgėjų. Tai subtilus desertas, kurio pagrindą sudaro sluoksniuotos tešlos pyragas, įdarytas oro kremu ir dažnai apibarstytas cukrumi arba padengtas glajumi. Neįprastas tekstūrų derinys ir saldumo harmonija daro „Karpatką” ypač patrauklią
. Karpatkos torto istorija prasideda lenkų virtuvėje, kur šis desertas užima garbingą vietą ant stalų per šventes ir pobūvius. Pavadinimas „Karpatka” kilęs iš žodžio „Karpatai”, kuris sieja šį patiekalą su vaizdingais Lenkijos kalnais, kuriuose jis pradėjo populiarėti. Nuo tada šis pyragas tvirtai įsitvirtino ne tik Lenkijos, bet ir daugelio kitų Rytų Europos šalių kulinarinėse tradicijose.
Kremo ingredientai:
- Pienas – 600 ml;
- Cukrus – 180 g;
- Miltai – 60 g;
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Vanilinis cukrus – 10 g;
- Sviestas – 180 g.
Choux tešlos ingredientai:
- Miltai – 100 g;
- Vanduo – 140 g;
- Druska – žiupsnelis;
- Sviestas – 60 g;
- Kiaušiniai – 4 vnt.
Karpatkos pyrago paruošimas:
Į puodą įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų ir miltus, supilkite pieną ir sumaišykite visus ingredientus. Pastatykite puodą ant vidutinės ugnies ir virkite masę, kol sutirštės
. Sutirštėjusią grietinėlę pavirkite minutę, suberkite vanilinį cukrų ir išmaišykite. Nuimkite kremą nuo ugnies ir palikite jį po maistine plėvele, kol atvės
. Tešlai ruošti puode sumaišykite sviestą ir vandenį ir ištirpinkite ant vidutinės ugnies. Į mišinį supilkite miltus, mentele užminkykite elastingą tešlą.
Tešlą minkykite tol, kol keptuvės dugne susidarys plonas sluoksnis. Tešlą sudėkite į atskirą dubenį ir palikite atvėsti
. Į tešlą po vieną įmuškite kiaušinius ir įmaišykite į tešlą. Dėl to tešla turėtų lėtai lašėti nuo mentelės. ½ tešlos dedama į pergamentu išklotą kepimo formą.
25-30 minučių kepkite sausainį 180 laipsnių temperatūroje. Panašiai iškepkite ir antrąjį biskvitą
. Kremui išplakite sviestą iki baltumo, tada pamažu į jį įmaišykite kremo pagrindą. Išdėliokite biskvitą tešlos žiede, ant jo užtepkite visą kremą.
Kremo sluoksnį uždenkite antruoju biskvitu. Palikite tortą po maistine plėvele šaldytuve 3-4 valandoms.
Iškepusį tortą apibarstykite cukraus pudra. Gausite paprastą saldų tortą „Karpatka”.