Daugelis pyragų daugelį metų laikomi kulinariniais šedevrais. Pavyzdžiui, garsieji „Napoleonas” ir „Medovikas” išlieka aktualūs 200-300 metų. Deja, tai galima pasakyti ne apie kiekvieną tortą. Viskas priklauso nuo to, koks skanus ir įsimintinas buvo desertas
. Nemažai tortų paliko mūsų virtuvę. Jie neruošiami net gamyklose. Tačiau ne visus tortus galima laikyti pelnytai pamirštais
. Yra grietinės tortas su abrikosais ir džiovintomis slyvomis, kurį verta pagaminti bent kartą. Šis tortas pakeis kitus pirktinius desertus, taps mėgstamiausiu ant šventinio stalo.
Paruoškime tortą su abrikosais ir džiovintomis slyvomis patys.
Biskvito ingredientai tortui:
- Kiaušinis – 5 vnt;
- Cukrus – 250 g;
- abrikosai – 300 g;
- džiovintos slyvos – 300 g;
- graikiniai riešutai – 150 g;
- miltai – 300 g;
- raugas – 20 g;
- Druska – 1 g.
Kremo ingredientai:
- Sudedamosios dalys: grietinė – 500 g;
- Cukrus – 250 g;
- Vanilinas – 1 g.
Kreminio sūrio ingredientai:
- Sviestas – 100 g;
- varškės sūris – 350 g;
- cukraus pudros – 200 g.
Papuošimui skirti ingredientai:
- Šokoladas – 100 g;
- Sviestas – 40 g.
Pyrago su abrikosais ir džiovintomis slyvomis paruošimas:
Į kepimo skardą suberkite graikinius riešutus, lengvai juos susmulkinkite. Graikinius riešutus kepkite 150 laipsnių temperatūros orkaitėje 10 minučių, palikite minutę atvėsti
. 10-12 minučių puode virkite abrikosus ir džiovintas slyvas. Atvėsusius riešutus nulupkite nuo luobelių ir susmulkinkite peiliu. Virtus džiovintus vaisius smulkiai supjaustykite ir sumaišykite atskirame dubenyje
. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų ir plakite plaktuvu 5-7 minutes, įberkite druskos. Sumaišykite miltus ir kepimo miltelius ir supilkite į kiaušinių masę, rankomis išminkykite tešlą
. Sumaišykite riešutus ir džiovintus vaisius, suberkite į tešlą ir išmaišykite. Apskritą konditerinę formą išklokite pergamentu, ant dugno dėkite ⅓ tešlos
. 20-30 min. kepkite pyragą 180 laipsnių temperatūroje.
Panašiai iš likusios tešlos sukurkite dar porą pyragų.
Atvėsinkite pyragėlius iš pradžių formoje, paskui ant grotelių ir kiekvieną pyragėlį padalykite į dvi dalis. Kremui grietinę sumaišykite su cukrumi ir vanile, šiuo mišiniu aptepkite pyragėlius.
Pyragėlius su kremo sluoksniu sudėkite vieną ant kito. Ant torto viršaus dėkite tik 20 g kremo.
Apsaugokite tortą maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą 3-5 valandoms.
Per tą laiką paruoškite kreminį sūrį, dubenyje sumaišykite minkštą sviestą su cukraus pudra
, į sviestą ir cukraus pudrą sudėkite varškę ir gerai išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Išimkite pyragą iš tešlos žiedo, aptepkite šonus ir viršų kreminiu sūriu.
Palikite tortą šaldytuve, kol ruošite glajų. Mikrobangų krosnelėje trumpais 10 sekundžių trukmės impulsais ištirpinkite šokoladą, tada sudėkite sviestą ir išmaišykite.
Supilkite glajų į konditerinį maišelį ir ištepkite tortą. Desertą taip pat galite papuošti graikiniais riešutais.
Gražiai atrodo supjaustytas ir skanus džiovintų vaisių ir riešutų pyragas. Jį galima paruošti net jei namuose neturite maišytuvo.