Apelsinų keksas – tai ne tik saldus skanėstas, bet ir tikras šilumos ir jaukumo simbolis, pripildantis namus gaivaus citrusinių vaisių aromato. Tokio kekso kepimas dažnai asocijuojasi su jaukiais šeimos vakarais, kai artimieji susirenka prie stalo pasidalyti maloniomis gyvenimo akimirkomis.
Šis desertas turi savo istoriją, siekiančią tradicinį kepimą, kai pagrindiniai ingredientai – miltai, cukrus, kiaušiniai ir sviestas – buvo praturtinami įvairiais įdarais
. Apelsinas, kaip vienas populiariausių vaisių, dėl savo ryškaus skonio ir aromato tapo puikiu priedu
.
Apelsinų sultys ir žievelės ne tik suteikia keksiukams šiek tiek rūgštelės, bet ir suteikia vizualinio patrauklumo, todėl jie tampa saulėtu skanėstu.
Biskvito ingredientai:
- Sviestas – 100 g;
- Cukrus – 180 g;
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- apelsinų žievelės;
- Miltai – 250 g;
- raugas – 1 šaukštelis;
- Druska – žiupsnelis;
- grietinė – 100 g;
- Apelsinų sultys – 60 ml;
- Šokolado lašeliai – 60 g.
Ganšo ingredientai:
- Sudedamosios dalys: Juodasis šokoladas – 80 g;
- cukraus pudros – 2 šaukštai;
- grietinėlės – 100 g;
- Sviestas – 25 g.
Apelsininio keksiuko paruošimas:
Sviestą kruopščiai ištrinkite su cukrumi, tada įmuškite kiaušinius ir suplakite komponentus mikseriu. Į vientisą masę supilkite apelsinų žievelę ir kruopščiai išmaišykite
. 100 g miltų, druską ir kepimo miltelius supilkite į masę ir išmaišykite. Į mišinį
supilkite
grietinę, išmaišykite ir supilkite apelsinų sultis
. Į mišinį supilkite likusius miltus ir užminkykite tirštą tešlą, į ją įmaišykite šokolado lašelius. Tešlą sudėkite į pergamentu išklotą formą ir kepkite 170 laipsnių temperatūroje 1 valandą
. Ganašui šokoladą sutarkuokite, sumaišykite su cukraus pudra ir supilkite karštą grietinėlę.
Paruoštą pyragą apipilkite glajumi, paskirstykite
jį ant
viršaus ir šonų. Pyrago viršų
galite papuošti apelsinų griežinėliais
.
Rezultatas – skanus ir aromatingas apelsinų tortas su šokoladiniu ganache.