Obuolių pyragas – tai ne tik desertas, bet ir tikra kulinarijos klasika, turinti ilgą istoriją ir užimanti ypatingą vietą daugelio šalių gastronomijos tradicijose. Jo šaknys siekia viduramžius, kai Europoje buvo plačiai paplitę obuoliai, tapę pagrindiniu ingredientu.
Pirmą kartą obuolių pyragas paminėtas XIV a., ir nuo to laiko šis desertas patyrė daugybę pokyčių ir adaptacijų, perimdamas įvairias kultūras ir skonius.
Obuolių pyragas garsėja savo paprastumu, tačiau skonio turtingumu. Saldžių ir rūgščių obuolių, kvapnių prieskonių, tokių kaip cinamonas ir muskatas, ir traškios tešlos derinys sukuria nepakartojamą skonio vienovę. Pyrago kepimas gali tapti tikru ritualu, suburiančiu šeimą ir draugus bei pripildančiu namus nenusakomo kepinių aromato.
Tešlos ingredientai:
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Cukrus – 3 šaukštai;
- druskos – žiupsnelis;
- Vanilinis cukrus – 2 šaukšteliai;
- Pienas – 100 ml;
- Sviestas – 40 g;
- Miltai – 160 g;
- kepimo milteliai – 10 g.
Įdaro ingredientai:
- Obuoliai – 400 g;
- Sviestas – 30 g;
- Cukrus – 2 šaukštai.
Obuolių pyrago paruošimas:
Obuolius nulupkite nuo žievelės ir šerdies, supjaustykite plonais griežinėliais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite į jį obuolių skilteles ir troškinkite 10 minučių.
Tešlai kiaušinius sumaišykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska, maišykite, kol smėlio grūdeliai ištirps. Į mišinį supilkite pieną ir ištirpintą sviestą ir toliau maišykite
. Į mišinį persijokite miltus ir kepimo miltelius ir išminkykite tirštą tešlą. Skardos dugną išklokite pergamento apskritimu ir ant jo sudėkite troškintus obuolius
. Ant obuolių supilkite tešlą ir kepkite ant mažos ugnies 25-30 min. uždengę dangčiu.
Tada ant pyrago viršaus uždėkite pergamentą ir lėkštės pagalba apverskite pyragą ant keptuvės dugnu žemyn.
Taip kepkite pyragą dar 5 minutes be dangčio
.
Gausite keptuvėje iškeptą aromatingą obuolių pyragą. Tai puikus receptas žmonėms, kurie nemėgsta dirbti su orkaite.