Beliašai – sotus ir aromatingas patiekalas, tapęs daugelio regionų kulinarinių tradicijų dalimi. Raudoni, iki auksinės plutelės apkepti plokštainiai su mėsos įdaru žinomi ir mėgstami kaip namų valgis, skanėstas „nuo nulio” ir populiarus gatvės greitasis maistas. Jų skonis asocijuojasi su šiluma, jaukumu ir namų virtuve
. Beliašai mėgstami dėl paprasto paruošimo ir prieinamų ingredientų. Šį patiekalą patogu pasiimti su savimi, patiekti pietums, vaišinti svečius ar paruošti parduotuvėje. Kiekviena šeima turi savo tešlos paslaptis, įdaro proporcijas ir kepimo būdus, todėl, nepaisant bendro pavadinimo, beliašai turi daugybę variantų ir skonių.
Ingredients:
- Miltai – 750 g;
- druskos – 1 šaukštelis;
- sausų mielių – 10 g;
- šviežios mielės – 16 g;
- cukraus – 1 šaukštelis;
- rauginimo medžiaga – 4 g;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- sviestas – 50 g;
- pieno – 400 ml;
- maltos mėsos – 350 g;
- svogūnas – 1 vnt;
- žaliųjų svogūnų – ryšulėlis.
Beliašų paruošimas:
Į maišelį su miltais suberkite druską, sausas ir gyvas mieles, raugą, cukrų. Į miltus įmuškite kiaušinius, supilkite ištirpintą sviestą ir šiltą pieną
. Maišelį atsargiai uždarykite ir maišykite viduje esantį turinį, kol tešla taps minkšta. Palikite tešlą pakilti 35 minutes.
Įdarui sutarkuokite svogūną ir susmulkinkite žaliąjį svogūną. Į maltą mėsą sudėkite žalius ir svogūnus, pagal skonį pasūdykite.
Iš tešlos išimkite celofaną, išminkykite ją ir suformuokite 50-60 g ritinėlius
.
Kiekvieną ritinėlį rankomis iškočiokite į nedideles tortilijas
. Į kiekvienos tortilijos vidurį dėkite maltos mėsos ir svogūnų, užspauskite, viduryje palikdami nedidelę skylutę. Į keptuvę įpilkite aliejaus iki kraštų vidurio, įkaitinkite.
Dėkite beliašus į aliejų skylute žemyn, kepkite, kol iš abiejų pusių apskrus. Kepdami ant skylutės pilkite karštą aliejų.
Gausite sultingus ir skanius naminius belyashi. Pagal šį receptą nereikia ilgai minkyti tešlos, todėl greičiau iškepa.