Pyragai yra vienas seniausių ir universaliausių patiekalų, įtrauktų į daugelio pasaulio tautų kulinarines tradicijas. Pyragai – tai tešlos gaminiai, paprastai su įdaru, kurie gali būti ir saldūs, ir sūrūs. Jų įvairovė neribota: nuo tradicinių naminių pyragų su bulvėmis ir mėsa iki išskirtinių vaisių pyragų, aplietų glajumi ar plakta grietinėle. Pyragai
užima ypatingą vietą daugelio tautų kultūroje ir tradicijose
.
Pavyzdžiui, rusų folklore pyragai dažnai siejami su namų jaukumu ir šiluma, o anglakalbėse šalyse pyragai dažnai patiekiami per tokias šventes kaip Padėkos diena ar Kalėdos. Jie gali tapti bet kurio stalo dėmesio centru, sukurti bendrumo ir jaukumo atmosferą.
Papasakosime, kaip kepti pyragus be mielių
.
Ingredientai: 1:
- Kefyras – 250 ml;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Cukrus – 1 valgomasis šaukštas;
- augalinis aliejus – 2 valg;
- Miltai – 450 g;
- Soda – ½ šaukštelio;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- grietinė – 2 šaukštai.
Pyrago paruošimas:
Į kiaušinius supilkite druską ir cukrų, supilkite kefyrą, sudėkite grietinę ir gerai išmaišykite. Į mišinį persijokite miltus ir užminkykite minkštą elastingą ir lipnią tešlą
. Su paskutine miltų porcija supilkite sodą ir toliau minkykite. Į tešlą supilkite augalinį aliejų ir minkykite dar 3-4 minutes.
15 minučių palikite tešlą po rankšluosčiu. Per tą laiką galite pasigaminti įdarą, pavyzdžiui, iš bulvių ir kepintų svogūnų.
Tada dar kartą išminkykite tešlą ir iškočiokite ją į dešrą, kurią padalykite po 60 g. Ranka suformuokite iš vyniotinių nedidelius plokščius pyragėlius
ir sudėkite į juos įdarą. Uždenkite įdarą tešlos viduje ir sudėkite pyragėlius siūle į apačią. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų. Į karštą aliejų dėkite paplotėlius taip, kad jie plūduriuotų
. Apkepkite paplotėlius iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos.
Gausite purius ir aromatingus kepsnelius. Šis pyragėlių receptas tinka įvairiems įdarams: nuo bulvių iki mėsos.