Marinuotų daržovių nauda plačiai pripažįstama jau gana ilgą laiką. Gerai žinoma, kad dauguma daržovių išlaiko iki 90 % savo maistinės vertės net ir marinuotos. Žinoma, marinuotos daržovės nebūtinai yra sveikesnės už šviežias. Tačiau verta susitaikyti su tuo, kad namuose marinuoti pomidorai ir agurkai gali būti skanesni nei pirktiniai švieži. Tai ypač aktualu šaltesniais mėnesiais, kai daržovių auginti savo darže neįmanoma.
Pavyzdžiui, norint pasigaminti saldžių marinuotų pomidorų, reikia žinoti keletą paprastų paslapčių. Tai padarys jūsų naminius marinuotus agurkėlius daug skanesnius nei bet kuriuos kitus.
Marinuotų pomidorų ingredientai:
- Pomidorai – 5 kg;
- Svogūnai – kg;
- Kvapieji žirneliai;
- Vanduo – litras;
- Druska – šaukštai l.;
- Cukrus — 4 šaukštai l.;
- Actas 9% – 70 ml.
Marinuotų pomidorų paruošimas:
Svogūną supjaustykite dideliais žiedais, kiekvienas žiedas maždaug 4 mm storio. Kvapiuosius pipirus sudėkite į nesterilizuotus, bet sausus ir nuplautus stiklainius. 1 litro stiklainiui naudokite apie 5–6 kvapiųjų pipirų uogas.
Prieš tai užvirinkite vandenį dideliame puode. Pomidorus sudėkite į stiklainius, pakaitomis juos dėdami su svogūnų žiedais. Į stiklainius įpilkite verdančio vandens.

Ant kiekvieno stiklainio uždedame geležinį šaukštą, kad stiklainiai nesuplyštų, kol į juos teka karštas vanduo.
Iš anksto sterilizuokite dangtelius, uždenkite stiklainius ir palikite jiems 20 minučių. Paruoškite švarų, sausą stiklainį, kuriame galėsite išmatuoti perpilto skysčio kiekį.
Supilkite atvėsusį verdantį vandenį iš daržovių stiklainių į stiklainį. Pamatuokite galutinį tūrį ir supilkite jį į puodą. Tūriui suvienodinti galite įpilti 200–300 ml paprasto vandens.
Į vandenį įberkite druskos ir granuliuoto cukraus. Proporcijos nurodytos 1 litrui vandens.
Užvirinkite vandenį, tada įpilkite acto. Supilkite marinatą atgal į stiklainius su daržovėmis ir užsandarinkite stiklainius.

Apverskite stiklainius aukštyn kojomis ir palikite juos po rankšluosčiu, kol visiškai atvės.
Štai kaip gausite skanius saldžius pomidorus.

