Kodėl žmonės sugalvojo marinuoti pomidorus? Ši daržovė gana greitai genda. XVIII a. šaldytuvai buvo naudojami ne visur, todėl pomidorus buvo sunku kaip nors laikyti. Pomidorus pradėta ruošti pagal technologiją, panašią į agurkų ruošimą žiemai, t. y. marinuoti
. Nuostabu, kad marinuoti pomidorai ir toliau išlaikė daug naudingų medžiagų ir mikroelementų.
Verta plačiau papasakoti, kaip galima skaniai marinuoti pomidorus namuose.
Marinuotų pomidorų ingredientai:
- pomidorai – kiek jų tilps į 1 litro talpos stiklainį;
- česnako – 1 skiltelė į stiklainį;
- garstyčių sėklų – 1 šaukštelis su šlifuokliu stiklainyje;
- kalendros – 1/3 šaukštelio stiklainyje;
- juodųjų pipirų žirnelių – 6 vnt. stiklainyje;
- kvapiųjų pipirų žirnelių – 2 vnt. stiklainyje;
- lauro lapų – 1 vnt. stiklainyje;
- krapų agurkas – 1 valgomasis šaukštas stiklainyje;
1 litro marinato ingredientai:
- vandens – 1 litras;
- druskos – 2 valg;
- cukraus – 8 šaukštai;
- 70 % acto – 2 šaukštai.
Marinuotų pomidorų paruošimas:
Pomidorus kruopščiai nuplaukite. Į stiklainį įdėkite česnako skiltelę, garstyčių sėklų, kalendros, juodųjų pipirų grūdelių, raudonėlio pipirų, lauro lapų ir krapų.
Nuo pomidorų pašalinkite kotelius ir sudėkite juos į stiklainį. Supilkite į stiklainį su pomidorais statų verdantį vandenį, uždenkite dangteliu ir palikite 20 minučių.
Į puodą
supilkite
vandenį, litrą vandens užpilkite druska ir cukrumi nurodytomis proporcijomis. Į skystį supilkite actą, užvirinkite. Supilkite marinatą į stiklainį, sandariai uždenkite dangteliu
. Belieka stiklainį apversti ir palaukti, kol atvės.
Tokie pomidorai būna saldžiarūgščiai, sultingi ir švelnūs.