Visos kopūstų rūšys yra kilusios iš vieno augalo. Kopūstų veislės buvo išvestos iš skirtingų šio dabar nežinomo augalo dalių. Taip atsirado žiediniai kopūstai, nuo seno vadinami siriškaisiais kalafiorais. Šis kopūstas buvo išvestas iš Viduržemio jūros regiono lapinių kopūstų. Kodėl tuomet kopūstai pavadinti Sirijos vardu?
Iš Viduržemio jūros regiono kopūstai pateko į Rytus, o XII a. juos įvežė ispanai. Po kelių šimtmečių kopūstai pradėjo plisti visoje Europoje.
Dabar žiediniai kopūstai populiarūs dėl savo naudos organizmui. Paruoškime žiedinių kopūstų salotas.
Žiedinių kopūstų salotų ingredientai:
- Vištienos filė – 400 g;
- kiaušiniai – 3 vnt;
- žiediniai kopūstai – 400 g;
- saldžioji paprika – vnt;
- raudonasis svogūnas – vnt;
- krapų – 3 šakelės.
Padažo ingredientai:
- grietinė – 150 g;
- druskos – ½ šaukštelio;
- česnako – skiltelė;
- medaus – ½ šaukštelio;
- garstyčių – ½ šaukštelio;
- citrinos sulčių – 1 šaukštelis.
Žiedinių kopūstų salotų paruošimas:
Žiedinį kopūstą suskirstykite žiedynais, kiekvieną padalydami per pusę. Sumaišykite žiedinius kopūstus su druska ir augaliniu aliejumi, sudėkite juos ant folija išklotos skardos
ir kepkite žiedinius kopūstus 15 minučių 200 laipsnių Celsijaus temperatūros orkaitėje
.
Pergamento lakštą ištepkite augaliniu aliejumi, pabarstykite druska ir prieskoniais.
Ant pergamento dėkite vištienos krūtinėlę, apibarstykite prieskoniais ir aliejumi, uždenkite pergamentu. Uždenkite krūtinėlę pergamente ir sausai kepkite iš abiejų pusių po 7 minutes iš abiejų pusių uždengę dangčiu.
Tuo tarpu išvirkite kietai virtus kiaušinius, nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Saldžiąją papriką supjaustykite kubeliais, raudonąjį svogūną – pusžiedžiais, o krapus susmulkinkite
. Iškeptą krūtinėlę supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su kopūstais, paprikomis, svogūnais, krapais ir kiaušiniais. Padažui grietinę sumaišykite su druska, medumi ir garstyčiomis
, per grietinę įspauskite česnako skiltelę, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite.
Padažu apliekite salotas ir išmaišykite.
Į padažą galima įberti šiek tiek ciberžolės, jis gaunasi skanesnis. Šios salotos bus puikus šventinis užkandis ir geras priedas prie vakarienės.