Paukščių pieno pyragas yra ne tik populiarus sovietinės virtuvės saldumynas, bet ir kulinarinio meno simbolis, kuris tapo daugelio šiuolaikinių desertų pagrindu. Šiam tortui būdinga lengva ir erdvi tekstūra, kurią jam suteikia švelnaus kremo ir biskvito sluoksniai, taip pat originalus jo gaminimo būdas, tapęs daugelio saldumynų meilės objektu.
„Paukščių pieno” torto istorija siekia XX a. vidurį, kai jis pirmą kartą buvo pristatytas gastronomijos parodose ir tapo tikru kulinariniu reiškiniu. Pagrindinį receptą sudaro lengvas biskvito sluoksnis, pamirkytas aromatiniame sirupe, ir orus kremas, paruoštas kiaušinių baltymų ir kondensuoto pieno pagrindu.
Papasakosime, kaip pasigaminti tortą „Paukščių pienas” namuose.
Biskvito ingredientai:
- Tryniai – 5 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- Vanilinio cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
- Cukrus – 40 g;
- Pienas – 50 ml;
- Augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas;
- Miltai – 50 g;
- Kepimo milteliai – ½ šaukštelio.
Sviesto kremo ingredientai:
- Sviestas – 120 g;
- kondensuotas pienas – 80 g.
Sirupo ingredientai:
- Sudedamosios dalys: cukrus – 250 g;
- Vanduo – 180 ml;
- Citrinų sultys – 1 valgomasis šaukštas;
- Vanilinio cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
- Baltymai – 5 vnt;
- Druska – žiupsnelis;
- Želatina – 18 g.
Paukščių pieno pyrago paruošimas:
Trynius sumaišykite su vaniliniu ir klasikiniu cukrumi, druska, išplakite mikseriu iki purios baltos masės. Į trynius supilkite karštą pieną ir augalinį aliejų ir plakite, kol susijungs.
Į masę persijokite miltus ir kepimo miltelius ir išminkykite vientisą tešlą
.
Supilkite tešlą į kepimo formą, dugną išklokite pergamentu
ir kepkite biskvitą 180 laipsnių temperatūroje 15 minučių. Kremui skirtą želatiną užpilkite 100 ml vandens ir palikite išbrinkti
. Sviestą išsukite iki baltumo, palaipsniui supilkite kondensuotą pieną.
Sirupui gaminti puode sumaišykite vandenį su cukrumi ir citrinos sultimis ir virkite 8 minutes. Tuo tarpu kiaušinių baltymus išplakite su cukrumi iki purumo
. Į paruoštą sirupą suberkite vanilinį cukrų ir išmaišykite. Į baltymus plona srovele supilkite cukraus sirupą ir toliau plakite
. Išplakite baltymus iki standžių viršūnių ir palaipsniui įmaišykite sviesto kremą. Tada mikrobangų krosnelėje ištirpinkite želatiną ir taip pat plona srovele įmaišykite į kremą, toliau plakant masę.
Biskvitą sudėkite į konditerinį žiedą, ant viršaus užpilkite gautas putas
.
Palikite tortą šaldytuve, kad sustingtų 2-4 h.
Tortui taip pat galite pagaminti šokoladinį glajų, šokolado plytelę ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba vandens vonelėje.
Taip gausite gražų ir skanų „Paukščių pieno” tortą.