Bulvės yra svarbus įvairių vitaminų ir mineralų šaltinis organizmui. Tačiau dabar kai kurie mitybos specialistai teigia, kad bulvės yra kenksmingos organizmui. Šiuo faktu vargu ar galima patikėti, nes bulvės jau kelis šimtmečius yra svarbus europiečių ir NVS gyventojų mitybos elementas . Bulvėse yra geležies, fosforo, magnio ir cinko . Jie būtini kaulų augimui ir stiprinimui….
Pyragus labai lengva paruošti, todėl šis patiekalas laikomas vienu iš pagrindinių. Svarbu tik teisingai išminkyti tešlą, kad pyragai būtų pukūs ir skanūs. Norint tai padaryti, produktus verta pasiruošti iš anksto. Pavyzdžiui, šaltuosius komponentus – pieną, kefyrą ir aliejų – reikėtų atvėsinti iki kambario temperatūros. Tešlos minkymas priklauso nuo to, kokią tešlą norite gauti. Būtinai iš…
Burokėlių salotos visada buvo svarbi žmonių mitybos dalis. Burokėliai yra daržovė, turinti daug vitaminų ir mineralinių medžiagų. Burokėliai ypač naudingi šaltuoju laikotarpiu. Todėl dauguma burokėlių patiekalų tampa aktualūs būtent rudens ir žiemos sezonu. Iš pagrindinių patiekalų iš burokėlių verta paminėti barščius, silkę po kailiais ir vingiorykštę. Vasaros laikotarpiu ruošiami burokėliai. Tačiau dažnai pažįstami tradiciniai patiekalai…
Kurnik – tai pyragas su vištienos įdaru. Šis kepinys paplitęs Kubanės ir Dono regionuose. XX a. kurnik buvo ruošiamas vestuvėms, pyragas buvo laikomas iškilmingu . Be vestuvių, kurnik taip pat buvo kepamas religinių švenčių proga. Pyragas buvo gaminamas didelis, kad jo užtektų visiems svečiams. Vestuvėms dažnai būdavo ruošiami keli kurnikai. Vienas buvo skirtas jaunikiui, kitas…
Žmonija apie duoną sužinojo prieš 15 000 metų. Nuo to laiko ji ilgą laiką supažindino žmones su įvairių rūšių kepiniais. Senovėje žmonės valgydavo laukinių javų grūdus, tačiau juos valgydavo žalius. Akmens amžiuje žmogus nesuvokė, kad grūdus galima malti, maišyti ir kepti. Pirmykščiai žmonės ilgainiui išmoko atskirti grūdus nuo varpos – tai buvo pirmasis žingsnis duonos…
Chačapuri – tai tradicinė gruzinų plokštainis su sūriu. 2019 m. Chačapuri tapo šalies nematerialiuoju kultūros paveldu. Žodis chačapuri kilęs iš žodžių varškė ir duona. Be gruziniško chačapuri, panašių patiekalų turi ir kaimyninės šalys. Pavyzdžiui, Balkarų-Karačajų plokštainis chačapuri. Tačiau chychin vis dėlto nėra chačapuri, nes 2010 m. Gruzija sukūrė savo patiekalo patentą. Taigi, neįmanoma pagaminti chačapurio…
Pica yra nacionalinis Italijos patiekalas, kuris buvo aktualus net viduramžiais. Tačiau itališka pica labai skiriasi nuo tos, kurią esame įpratę ragauti. Tiesa ta, kad italai picą gamina iš paprasčiausių produktų. Dažnai pagrindiniai komponentai yra tiesiog pomidorų pasta, pomidorai ir sūris, kartais – pepperoni. Priešingai, amerikiečiai į picą deda daug priedų. Todėl turėtume manyti, kad ragaujame…
Pyragai atlieka svarbų vaidmenį formuojantis Europos gastronomijai. Nėra žinoma, kada europiečiai pradėjo kepti pyragus ir kuri šalis pirmoji pradėjo šią tendenciją. Istorikai mano, kad pyragai pirmiausia buvo pradėti kepti Graikijoje ir Romoje, nes šiose civilizacijose buvo pakankamai išvystyti kepimo įgūdžiai. Dabar kiekviena šalis turi savo nacionalinį pyragą . Pavyzdžiui, Prancūzijoje tai quiche – iš neraugintos…
Vakarienė laikoma svarbiu valgymu kiekvienam žmogui. Tačiau kai kurie žmonės dėl tam tikrų priežasčių vakarienę apleidžia. Kai kurie tai daro nesąmoningai, o kai kurie – sąmoningai. Dažnai žmonės atsisako valgyti vakarienę norėdami išsaugoti savo figūrą. Tačiau ne visi žino, kaip žalingai galiausiai tai paveikia mūsų organizmą . Faktas tas, kad vakarienės trūkumas sukelia alkį naktį….
Žuvis yra svarbi kiekvieno žmogaus mitybos raciono dalis. Daugelyje pasaulio virtuvių ruošiami žuvies patiekalai. Dažnai taip yra dėl to, kad daugelis šalių yra netoli jūrų, vandenynų ir upių. Žuvis laikoma prieinamu maisto šaltiniu, kurį valgydavo protėviai . Žuvies produktuose iš tikrųjų yra daug vitaminų ir mineralinių medžiagų. Pavyzdžiui, fosforo, kuris atsakingas už daugelio organizmo sistemų…
Pate pažįstamas daugeliui žmonių, gyvenusių Sovietų Sąjungoje. Šis patiekalas buvo parduodamas skardinėse. Pirmasis sovietinis paštetas buvo pagamintas prancūziškų konservų pagrindu . Tačiau tikrasis paštetas pas mus atkeliavo iš Egipto. Ten žmonės pastebėjo, kad laukinių žąsų ir ančių kepenys yra daug skanesnės nei naminių paukščių. Todėl naminės žąsys ir antys pradėtos šerti figomis. Netrukus naminių paukščių…
Pyragų kepimas nėra sudėtingas dalykas. Dabar internete galite rasti daugybę receptų, kurie padės jums paruošti pyragus vos per pusvalandį. Anksčiau pyragų kepimui reikėdavo visos dienos – užminkyti tešlą, pagaminti įdarą, iškepti . Tačiau greitieji pyragų variantai pasiteisina ne visiems kulinarams . Nesėkmingo kepimo priežasčių yra daug. Jei mielinė tešla prilimpa prie rankų, verta jas sudrėkinti…
NVS šalyse grikių sriuba nėra itin paplitusi. Europoje ši sriuba visai nepopuliari. Tiesa ta, kad daugelis europiečių grikių apskritai nevalgo. Panaši situacija yra ir su amerikiečiais. Šios tautos grikių nelaiko atskiru produktu, kurį reikėtų valgyti . Tačiau grikiai yra svarbūs mitybai. Dėl šios priežasties grikių sriuba yra baltarusių virtuvėje. Dažnai sriuba verdama pridėjus kiaulienos ir…
Įdaryti kopūstai yra neįprastas patiekalas, nes jį gaubia daugybė mitų. Pavyzdžiui, yra legenda apie įdarytų kopūstų pavadinimą. Jis atsirado XVIII a., tarsi veikiamas prancūzų virtuvės. Tiesa, Prancūzijoje esą vietoj maltos mėsos kopūstai buvo vyniojami į balandžių mėsą. Žinoma, tai paprasčiausias prasimanymas, kuriuo juokaudavo praeities diduomenė . Balandėliai išpopuliarėjo dėl lengvo gaminimo, sultingumo ir sotumo. Į…
Koks pyragas Rytuose vadinamas „Basbousa”? Keista, bet šis pyragas NVS šalyse kepamas jau 10 šimtmečių. Kalbame apie manniką – sultingą ir saldų pyragą . Manniką pradėta kepti maždaug XII-XIII a. Mannikos privalumas buvo tas, kad ji visiškai neprilipo prie indų. Taip buvo dėl sudėtyje esančių manų kruopų. Pyragas buvo biudžetinis, jį ruošdavo ir elgetos, ir…
Kas yra sumuštinis? Kiekvienas gali atsakyti į šį klausimą, bet ar jis teisingas. Daugeliui žmonių sumuštinis – tai bandelė su sūriu, dešra, pomidorais ir kitais sotiais ingredientais. Tačiau iš pradžių sumuštinis yra bandelė su sviestu . Pirmą kartą sumuštinius XVI a. pradėjo gaminti diduomenės atstovai. Tai buvo pirmasis lengvas valgis. XVIII a. gydytojai rekomendavo sumuštinius…
Krymo totorių kalba cheburek yra žalias pyragas. Cheburek taip vadinamas tikriausiai dėl to, kaip jis ruošiamas. Pyragą reikia panardinti į karštą aliejų ir iškepti. Tokį patiekalą turi ne tik Krymo totoriai, bet ir Mariupolio graikai . Tačiau antrojoje tautoje čeburek vadinamas įdomiau – čir-čir . Čeburek išpopuliarėjo Sovietų Sąjungoje – 1970-1980 metais. Tada pyrago buvo…
Daugiau nei prieš 15 000 metų mūsų protėviai ėmė domėtis javų augalais. Iš pradžių grūdai buvo vartojami žali, bet iškilus pragyvenimo klausimui reikėjo daugiau augalų. Vėliau senovės žmonės išsiaiškino, kad, įkasus grūdą į žemę, iš jo išaugs nauji grūdai. Netrukus žmonės pabandė malti grūdus akmenimis ir užpilti juos vandeniu. Iš pradžių atsirado duonos košė, o…
Kokį patiekalą galima nuolat gaminti pusryčiams? Tikriausiai tokiu patiekalu reikėtų laikyti blynus. Tiesa ta, kad blynus galima derinti su daugybe įdarų. Pavyzdžiui, su grietine ir sutirštintu pienu. Dėl to blyneliai taps universalesniu pusryčių patiekalu. Yra keli paprasti būdai, kaip paruošti purius blynelius . Pirma, tešla minkoma tik vieną kartą. Antra, fritas geriau gaminti ant kambario…
Varškės apkepas – patiekalas, kurį žino daugelis SSRS gimusių žmonių. Tiesa ta, kad varškės apkepas buvo kepamas visuose vaikų darželiuose ir mokyklose. Šis patiekalas iki šiol rekomenduojamas vaikų ugdymo įstaigoms. Tačiau dabar valgiaraštyje varškės apkepą pamatyti darosi vis sunkiau. Šis patiekalas pas mus atkeliavo iš Europos, konkrečiai iš Prancūzijos. Nors viduramžiais iš varškės buvo gaminama…




















