Medoviko pyrago istorija gana nuostabi. Susiklosčius aplinkybėms, tikėtina, kad šio pyrago galėjo ir nebūti. Faktas tas, kad jis atsirado valdant Aleksandrui I. Imperatoriaus žmona nemėgo medaus. Tačiau virėjo, kuris ruošė medaus
pyragą
, apie tai niekas neįspėjo
. Laimei, imperatorienei Medovik pyragas patiko. Todėl konditerio apsirikimas buvo atleistas. Vėliau Medovik tapo privalomu desertu imperatoriaus dvare
. Dabar galite greitai paruošti naminį medaus
pyragą.
Verta papasakoti pyrago paruošimo būdą.
Medovik biskvito sudedamosios dalys:
- Sviestas – 90 g;
- Cukrus – 70 g;
- Medus – 100 g;
- druskos – žiupsnelis;
- Soda – ½ šaukštelio;
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Miltai – 140 g.
Kremo ingredientai:
- Grietinė 30 % – 320 g;
- grietinėlės sūris – 400 g;
- Cukraus milteliai – 60 g;
- Vanilės kvapioji medžiaga – 7 lašai.
Meduolių gaminimas:
Į puodą sudėkite sviestą, cukrų, druską ir medų. Ant vidutinės ugnies ištirpinkite ingredientus ir pakaitinkite iki vientisos
masės. Užvirus į vientisą mišinį supilkite sodą. Prasidės burbuliavimo procesas, pakils putos. Šiame etape mišinį maišykite 1-1,5 min.
Tada į mišinį įmuškite kiaušinius ir išmaišykite. Masė taps tamsesnė. Kuo tamsesnė masė, tuo intensyvesnis bus pyragaičių skonis
. Į masę persijokite miltus, išminkykite tešlą be gumuliukų
.
Gausite gintarinę tešlą. Dėkite ją ant pergamentu išklotos kepimo skardos (38×26 cm), paskleiskite masę tolygiu sluoksniu po visą paviršių.
Kepkite pyragą 170 laipsnių orkaitėje ne ilgiau kaip 15 minučių. Tuo metu
galite pasiruošti kremą. Dubenyje plaktuvu sumaišykite grietinę su grietinėlės sūriu, cukraus pudra ir vanilės aromatu. Aromatą galite pakeisti 10 g vanilės
. Kremas turi būti tirštas.
Iškepusį kremą išimkite iš kepimo skardos ir supjaustykite nedideliais kubeliais
.
Tešlos žiedo sieneles išklokite maistine plėvele, kad tortas geriau stabilizuotųsi
. 2 valgomuosius šaukštus kremo užtepkite ant formos dugno, paskirstykite jį lygiu sluoksniu. Ant dugno sudėkite torto kubelius, aptepkite juos kremu. Šiuos sluoksnius kartokite vieną po kito.
Torto viršų uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą bent 5 valandoms.
Pasibaigus torto stabilizavimo laikui, likusį tortą susmulkinkite mikseriu iki trupinių.
Trupiniais apibarstykite medaus pyragą, kuris iš anksto buvo išimtas iš tešlos žiedo. Medaus pyragą galite papuošti pagal savo skonį, pavyzdžiui, uogomis ar vaisiais.