Bandelės yra universalus ir mėgstamas skanėstas, paplitęs įvairių kultūrų virtuvėse ir tapęs namų jaukumo ir šilumos simboliu. Jos gali būti saldžios arba pikantiškos, minkštos ir orinės, apskrudusios ir traškios, net įdarytos įvairiais įdarais
. Kepinių istorija siekia tolimą praeitį, kai kepiniai užėmė svarbią vietą žmonių mityboje. Nuo to laiko receptai ir būdai evoliucionavo, prisitaikant prie vietos tradicijų ir turimų ingredientų.
Saldžios bandelės, pavyzdžiui, su cinamonu ar vanile, dažnai patiekiamos prie rytinės arbatos ar kavos, o jų unikalus skonis ir tekstūra sukuria šventinę atmosferą. Pikantiški variantai, pavyzdžiui, sūrio ar maltos mėsos bandelės, gali būti puikus užkandis arba priedas prie pagrindinių patiekalų.
Sudedamosios dalys:
- Šiltas pienas – 300 ml;
- cukraus – 60 g;
- sausų mielių – 8 g.
- miltai – 600 g;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- druskos – 1 šaukštelis;
- sviestas – 60 g.
Bandelių paruošimas:
Išmaišykite cukrų šiltame piene kartu su mielėmis, palikite po rankšluosčiu karštyje 5-10 min. Į pieną įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir dar kartą išmaišykite
. Į mišinį supilkite miltus ir išminkykite nevienalytę, lipnią tešlą. Padėkite tešlą ant darbinio paviršiaus ir minkykite, kol taps vientisa. Į
tešlą sudėkite sviestą ir išminkykite. Palikite tešlą šiltai po rankšluosčiu pusvalandžiui
. Išminkykite tešlą ir padalykite į 2 lygias dalis. Pusvalandį palikite po rankšluosčiu ir iškočiokite juos į 2-3 mm storio lakštus
. Priešingus lakštų galus sulenkite
į
vidurį. Iškočiokite didesnį sluoksnį ir susukite jį į ritinėlį.
Tą patį padarykite su antruoju tešlos sluoksniu. Kiekvieną sluoksnį padalykite į 6-7 gabaliukus, ne iki galo iškočiokite, sudėkite juos į kepimo formą.
Palikite bandeles 20 minučių po rankšluosčiu, tada viršų aptepkite kiaušinio tryniu.
Kepkite bandeles 180 laipsnių temperatūroje 25-30 minučių.
Rezultatas – purios ir skanios bandelės. Tai geras būdas pirktinius kepinius pakeisti naminiais.