Graikinių riešutų pyragas yra vienas iš tų desertų, kurie ne tik džiugina akį savo patrauklia išvaizda, bet ir pripildo namus nepakartojamu skoniu. Šis saldus, riešutų skonio turtingas pyragas traukia gurmanus, vertinančius tekstūros turtingumą ir skonio niuansus. Graikiniai riešutai
, pagrindinis ingredientas, suteikia pyragui ypatingumo, derindami tešlos saldumą su lengvu riešutų minkštimo kartumu.
Istoriškai graikinių riešutų pyragai užima svarbią vietą daugelyje pasaulio virtuvių
.
Rusų tradicijoje jie siejami su šeimos šventėmis, draugų ir artimųjų susibūrimais, kuriuose naminiai pyragai laikomi neatsiejama vaišių dalimi.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 400 g;
- raugas – 2 šaukšteliai;
- cukraus – 100 g;
- sviestas – 180 g;
- grietinė – 180 g;
- vanilino – žiupsnelis;
- tryniai – 2 vnt.
Įdarui skirti ingredientai:
- graikiniai riešutai – 250 g;
- baltymai – 2 vnt;
- vanilino – žiupsnelis;
- cukraus – 150 g.
Trupinių ingredientai:
- Miltai – 150 g;
- cukraus – 80 g;
- augalinis aliejus – 50 g.
Graikinių riešutų pyrago paruošimas:
Į dubenį su miltais suberkite kepimo miltelius, vaniliną, cukrų, supilkite grietinę. Į mišinį taip pat sudėkite trynius ir gerai išmaišykite, užminkykite tirštą nelipnią tešlą.
Tešlą palikite šaldytuve po celofanu
.
Įdarui skirtus
graikinius riešutus
susmulkinkite peiliu arba blenderiu
. Į susmulkintus riešutus sudėkite baltymus, cukrų ir vaniliną ir gerai išmaišykite. Trupiniams miltus sumaišykite su cukrumi ir augaliniu aliejumi
. 30 cm ilgio ir pločio kepimo skardą išklokite pergamentu, sudėkite ant jo tešlą ir paskirstykite ją ant dugno ir šonų. Įdarą sudėkite ant tešlos paviršiaus ir paskirstykite ant dugno
. Riešutų įdarą apibarstykite trupiniais ir kepkite pyragą 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.
Iškepusį pyragą galite apibarstyti cukraus pudra. Į graikinių riešutų įdarą galite įdėti kitų rūšių riešutų, kad skonis būtų sodresnis.