Kiekvienais metais, atėjus gavėnios laikui, prieš bažnytinę Velykų šventę, tikintieji kreipiasi į specialius receptus, kad paruoštų skanius ir įvairius patiekalus nenaudojant mėsos, sviesto ir kiaušinių. Šis laikotarpis trunka apie 40 dienų ir išlaikyti savo tradicijas gali būti labai sunku. Tačiau su kai kuriais paprastais, bet skaniais receptais šis pasninkas gali būti ne tik dvasinio apsivalymo metas, bet ir kulinarinis atradimas.
Gavėnios metu skanių patiekalų be mėsos, sviesto ir kiaušinių receptai
Gavėnios sriuba
Sriuba – puiki skanių ir maistingų gavėnios pietų ar vakarienės pradžia. Jį lengva paruošti ir galima eksperimentuoti su įvairiomis daržovėmis ir grūdais.
Ingridientai:
- 1 svogūnas
- 1 morka
- 2 arbatinius šaukštelius pomidorų pastos
- 1 puodelis lęšių
- 1 bulvė
Paruošimas:
- Visas daržoves kruopščiai nuplaukite ir nulupkite. Supjaustykite juos kubeliais.
- Svogūnus, morkas ir bulves pakepinkite keptuvėje su augaliniu aliejumi. Įpilkite pomidorų pastos ir troškinkite 5 minutes.
- Supilkite vandenį į puodą ir užvirinkite. Sudėkite daržoves ir lęšius. Virkite 20-30 minučių.
- Išvirus sriubą šiek tiek atvėsinkite ir sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Jei norite, pridėkite mėgstamų prieskonių.
Gavėnios uogienės pyragas
Šis gavėnios desertas bus puiki jūsų pietų ar vakarienės pabaiga. Jis ne tik skanus, bet ir lengvai paruošiamas.
Ingridientai:
- 500 ml skystos uogienės
- 100 ml augalinio aliejaus
- 18 g kepimo miltelių
- 1 citrinos sultys
- 200-300 g miltų
- 100 g riešutų (graikinių arba žemės riešutų)
Paruošimas:
- Giliame dubenyje sumaišykite uogienę, kepimo miltelius ir citrinos sultis.
- Įpilkite augalinio aliejaus ir palaipsniui įpilkite miltų, minkydami tešlą, kol gausite tirštą konsistenciją.
- Riešutus smulkiai supjaustykite ir suberkite į tešlą.
- Dedame į kepimo indą ir dedame į iki 180°C įkaitintą orkaitę 40 min. arba multivarke pagal programą „Kepimas“ 1,5 val.
Gavėnios užtepimas ant pupelių duonos
Šis paprastas receptas puikiai tinka pusryčiams ar užkandžiams. Pupelių užtepėlė yra sodraus skonio ir sodrios tekstūros.
Ingridientai:
- 200 g pupelių
- 2 skiltelės česnako
- 1 svogūnas
- 2 valg. šaukštai sojos padažo
- 100 g tofu sūrio
- Pipirai, druska
Paruošimas:
- Pupeles išvirti pasūdytame vandenyje, kol suminkštės.
- Keptuvėje pakepinkite susmulkintą svogūną ir česnaką.
- Virtas pupeles sumaišykite su pakepintais svogūnais ir česnaku blenderiu.
- Įpilkite sojos padažo, druskos, pipirų ir tofu. Plakite iki vientisos masės, jei reikia, įpilkite pupelių sultinio iki norimos konsistencijos.
Šie receptai padės paįvairinti gavėnios meniu, padaryti jį skanų ir turtingą, nepaisant maisto apribojimų.