Nuo senų laikų didelis pyragas suburdavo aplink save visą šeimą. Be to, tai nebuvo tik motinos, tėvo ir sūnaus pora. Dažnai pyragai tapdavo didelės šeimos šventės centru.
Pavyzdžiui, pyragai buvo kepami vestuvėms ir vaiko gimimui. Net laidotuvės turėjo savo pyragą. Paprastai laidotuvėms buvo kepami kopūstų pyragai.
Suaugusiesiems ir vaikams pyragai buvo siejami su tam tikru gyvenimo momentu. Tikriausiai todėl žodžio „pyragas“ šaknis yra „puota“.
Šiais laikais žmonės nebežiūri į kepimą taip rimtai. Tai gerai, nes galite kepti be jokios priežasties.
Pusryčiams pagaminkime paprastą kefyro pyragą.
Kefyro pyrago ingredientai:
- Kiaušiniai – 2 vnt.;
- Kefyras – 250 ml;
- Druska – 0,5 šaukštelio;
- Cukrus – šaukštas;
- Sūris – 100 g;
- Dešra – 100 g;
- Miltai – 450 g;
- Kepimo milteliai – 10 g;
- Petražolės – 10 g.
Pyrago gaminimas su kefyru:
Į gilų dubenį įmuškite kiaušinius, įberkite druskos ir granuliuoto cukraus, plakite, kol cukraus grūdeliai ištirps. Į kiaušinių mišinį įpilkite kefyro ir išmaišykite.
Smulkiai supjaustykite petražoles ir suberkite į kefyro ir kiaušinių mišinį. Sūrį ir dešrą sutarkuokite stambia tarka ir suberkite į mišinį.
Į bendrą masę suberkite miltus ir kepimo miltelius ir minkykite iki vientisos tešlos. Pabarstykite stalo paviršių miltais ir minkykite tešlą rankomis.

Bandelės viršų pabarstykite miltais ir kočėlu iškočiokite į didelį storą sluoksnį, kurio skersmuo būtų lygus keptuvės dugnui. Didelį apvalų sluoksnį padaliname į 8 dalis kaip picą.

Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir ant paviršiaus sudėkite tešlos gabalėlius. Kepkite kiekvieną gabalėlį ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.

Rezultatas – labai paprasti pyragaičiai pusryčiams.



Galite juos pasiimti į darbą kaip užkandį.
