Citrininiai sausainiai yra vienas iš tų desertų, kuriuos lengva paruošti ir kurie yra skanūs. Jiems būdinga lengva, trapi tekstūra ir sodrus šviežių citrinų aromatas, kuris suteikia jiems malonios rūgštelės ir daro juos ypač gardžius. Citrina kulinarijoje vertinama ne tik dėl gaivaus skonio, bet ir dėl gebėjimo subalansuoti saldumą, todėl net ir paprastas sausainis įgauna rafinuotą charakterį.
Citrininiai sausainiai vertinami ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl universalumo. Juos galima patiekti prie arbatos, kavos, supakuoti kaip dovaną arba paruošti šeimos šventėms.
Tešlos ingredientai:
- Tryniai – 4 vnt;
- sviesto – 200 g;
- cukrus – 100 g;
- vanilinio cukraus – 10 g;
- druskos – žiupsnelis;
- miltai – 450 g;
- citrinos sultys – 1 valgomasis šaukštas;
- sodos – 1 šaukštelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- citrina – 2 vnt;
- sultenių – 130 g;
- graikiniai riešutai – 100 g.
Sudedamosios dalys bezė:
- Sudedamosios dalys: baltymai – 4 vnt;
- cukraus – 200 g.
Citrininių sausainių paruošimas:
Į dubenį su tryniais supilkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską, išmaišykite, sudėkite minkštą sviestą. Citrinos sultyse ataušinkite sodą, supilkite ją į kiaušinių masę ir išmaišykite
. Į kiaušinių masę supilkite miltus ir užminkykite minkštą, nelipnią tešlą. Dėkite tešlą ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir paskleiskite tolygiu sluoksniu po visą paviršių.
Įdarui skirtas citrinas supjaustykite, išimkite iš jų kauliukus ir sutrinkite blenderiu iki minkštimo
.
Citrinų mase apibarstykite tešlos paviršių ir pabarstykite sultonėmis
. Baltymus išplakite iki sodrių putų, pamažu į juos suberkite cukrų. Išplakite iki standžių viršūnių, tada perkelkite bemielę masę ant viršutinio įdaro sluoksnio.
Pabarstykite bemielę smulkintais graikiniais riešutais ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 25-30 minučių.

Gauti sausainiai yra minkšti ir tirpsta burnoje. Iškepusius sausainius iškart išimkite iš kepimo skardos ir supjaustykite porcijomis.