Pyragai daugeliui tautų, ypač senovės, turi didelę kultūrinę reikšmę. Paprastai pyragai buvo ritualinis maistas, kuris buvo ruošiamas ypatingoms šventėms
. Pavyzdžiui, pyragai su bulvėmis slavų gentyse buvo kepami Maslenicos šventei. Tai simbolizavo šaltų orų pasitraukimą ir naujo javų sodinimo sezono pradžią.
Be to, yra tradicinių kinų pyragų – Zongzi. Jie kepami Mėnulio Naujųjų metų šventei. Į tokius pyragus virėjai deda daržoves, simbolizuojančias naujuosius metus.
Be to, daugelyje šalių populiarūs bulvių pyragai. Tokio populiaraus pyrago receptą verta pakartoti namuose.
Bulvių pyragų ingredientai:
- bulvės – 350 g;
- bulvių sultinys – 200 g;
- druskos – šaukštelis;
- cukraus – valgomasis šaukštas;
- sausų mielių – valgomasis šaukštas;
- kiaušinis – vnt;
- augalinis aliejus – 20 ml;
- miltai – 550 g;
- žaliasis svogūnas – ryšulėlis;
- krapų – ryšulėlis.
Bulvių paplotėlių paruošimas:
Išvirkite bulves, kol bus paruoštos, nulupkite ir sutrinkite iki košės. Į bulves suberkite druską, sausas mieles ir cukrų, įmuškite kiaušinį, supilkite bulvių nuovirą
. Kruopščiai sumaišykite komponentus bulvių košėje
.
Žaliuosius svogūnus ir krapus smulkiai supjaustykite ir įmaišykite į bulvių mišinį
. Į bulvių
mišinį
persijokite miltus ir užminkykite nelipnią ir elastingą tešlą
.
Tešlą
ištepkite
augaliniu aliejumi
. Ištepkite indą augaliniu aliejumi ir palikite jame tešlą, užklijuodami ją maistine plėvele. Po 30 minučių tešlą išminkykite dar kartą.
Padalykite tešlą į 16 vienodų dalių, suformuokite nedidelius ritinėlius. Palikite ritinėlius po maistine plėvele 10 minučių.
Sudėkite tešlos suktinukus į keptuvę su įkaitintu augaliniu aliejumi. Kepkite suktinukus iš abiejų pusių, kol paruduos.
Taip lengvai paruošite bulvių paplotėlius. Juos galima naudoti atskirai arba su sriubomis, mėsos patiekalais.