Beformis tortas – puikus ir erdvus desertas, kuris tampa tikra bet kurio stalo puošmena. Šį tortą, kuriame puikiai dera lengvumas ir saldumas, sudaro traškios, bet švelnios bezė sluoksniai, todėl jis yra unikalus konditerijos meno pasaulyje. Iš plaktų kiaušinių baltymų ir cukraus pagaminta bezė pasižymi rafinuota tekstūra, leidžiančia sukurti nepakartojamą skonio pojūtį.
Bezės istorija siekia daugelį šimtmečių ir yra kilusi iš Europos virtuvės, kur šis saldus skanėstas išpopuliarėjo tiek tarp namų šeimininkų, tiek tarp profesionalių konditerių. Vis dėlto meringue pyragas ypač mėgstamas ir gerbiamas Rusijos ir Rytų Europos kulinarijos tradicijose. Jis puikiai tinka bet kokiai progai – gimtadieniui, vestuvėms, metinėms ar tiesiog susitikimui su draugais.
Pyragų ingredientai:
- Kiaušinių baltymai – 10 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- cukraus pudros – 240 g;
- kukurūzų krakmolo – 50 g;
- graikiniai riešutai – 400 g.
Kremo ingredientai:
- Kiaušinių tryniai – 10 vnt;
- cukraus pudros – 160 g;
- pieno – 100 ml;
- sviestas – 200 g;
- kakavos – 1 valgomasis šaukštas.
Bežemių pyrago paruošimas:
Į kiaušinių baltymus supilkite druską, cukraus pudrą ir plakite nedideliu maišytuvo greičiu, palaipsniui didindami greitį. Baltymus plakite apie 7-8 minutes, kol
susidarys
standžios viršūnėlės
. Graikinius riešutus smulkiai supjaustykite peiliu. Į baltymus supilkite krakmolą ir atsargiai išmaišykite iš apačios į viršų
. Supilkite riešutus į beeringą, išmaišykite ir sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Kepkite berneles 45 minutes 180 laipsnių temperatūroje
. Kremui į trynius suberkite cukraus pudrą ir išplakite iki vientisos masės. Tada supilkite pieną, toliau plakite, supilkite į keptuvę aukštomis sienelėmis
. Keptuvėje kremą virkite, kol sutirštės, apie 7-8 minutes, tada perkelkite į dubenį, kad atvėstų. Nepamirškite uždengti maistine plėvele
. Sviestą išsukite iki baltumo ir pamažu į jį sudėkite kremo pagrindą. Po to į kremą supilkite kakavą ir dar kartą išsukite iki vientisos masės
. Tortą padalykite į 3 lygias dalis, kiekvieną jų aptepkite kremu, sumontuokite tortą. Torto šonus aptepkite kremu ir apibarstykite likusia beze.
Palikite tortą šaldytuve porai valandų, kad įsigertų. Gausite paprastą naminį tortą be miltų.