Stambulo limonadas – tai ne tik gaivus gėrimas, bet ir turtingos Turkijos gastronominės kultūros, kupinos ryškių skonių, prieskonių ir meilės natūraliems produktams, dalis. Kitaip nei mums įprastas gazuotas limonadas, turkiškas limonadas, ypač patiekiamas Stambule, gaminamas rankomis iš šviežiai išspaustų citrinų sulčių, cukraus, vandens ir dažnai pridedant subtilių skonio akcentų: mėtų, rožių vandens, apelsino žievelės ar net imbiero. Dėl to gėrimas tampa ne tik gaivus, bet ir subtilaus skonio
. Šiuolaikiniai Stambulo limonado variantai yra nepaprastai įvairūs. Restoranuose ir kavinėse galima rasti versijų su bazilikais, agurkais, braškėmis, citrinomis ar erškėtuogėmis. Tačiau net ir paprasčiausiuose variantuose gėrimas išlaiko jam būdingą citrusinį gaivumą ir lengvą vėsumą.
Sudedamosios dalys:
- cukrus – 200 g;
- mėtos – 5 lapeliai;
- apelsinas – 1 vnt;
- citrina – 1 vnt;
- šilto vandens – 2 litrai.
Limonado paruošimas:
Į dubenį su cukrumi suberkite mėtų lapelius, sudėkite tarkuotą apelsino ir citrinos žievelę. Į dubenį supilkite 500 ml šilto vandens ir maišykite, kol cukrus ištirps
. Į vandenį supilkite išspaustas citrinos ir apelsino sultis. Supilkite mišinį į stiklainį, įdėkite citrinos ir apelsino griežinėlius
. 1,5 l šalto vandens supilkite į stiklainį
ir
palikite stiklainį šaldytuve 1 valandai. Po valandos limonadą per sietelį perkoškite į kitą stiklainį.
Gausite kvapnų gaivų citrusinių vaisių limonadą. Jame dera paprastumas, natūralumas, rafinuotumas ir rytietiškų tradicijų šiluma.