Napoleono pyragas iš dalies išpopuliarėjo dėl garsaus XIX a. prancūzų generolo. Su tortu ir Prancūzijos imperatoriumi susiję daugybė istorijų ir mitų. Pavyzdžiui, pasak vienos iš legendų, pyrago receptas gimė dėl vado ir vieno iš kilmingųjų apgavystės. Kad Napoleono žmona nesugalvotų apie jo žmonos romaną, įsimylėjėliai šifravosi konditerijos knygos terminais.
Pasak kitos legendos, vienas iš virėjų norėjo padaryti įspūdį imperatoriui ir paruošė jam gardų tortą.
Iš tikrųjų tortas buvo pavadintas jį išradusio konditerio vardu. Desertas neturi nieko bendra su Napoleonu Bonapartu.
Napoleono pyrago plutos ingredientai:
- Miltai – 250 g;
- Sviestas – 125 g;
- druskos – žiupsnelis;
- degtinė – 1 valgomasis šaukštas;
- Vanduo – 90 ml.
Grietinėlės ingredientai:
- Pienas – 500 ml;
- Cukrus – 150 g;
- miltai – 50 g;
- Kiaušinis -1 vnt;
- Sviestas – 100 g;
- Vanilinas – ½ g.
Napoleono pyrago paruošimas:
Į maišytuvo dubenį supilkite miltus ir druską, sudėkite šaltą sviestą ir suplakite sudedamąsias dalis. Į tešlą supilkite degtinę ir šaltą vandenį ir toliau plakite, kol pradės formuotis gumulėliai
. Tešlą dėkite ant
maistinės
plėvelės, greitai surinkite į gumulėlį ir neminkykite
.
Palikite tešlą šaldytuve 30-40 min.
Tuo metu paruoškite kremą – puode išplakite kiaušinį, supilkite cukrų, vaniliną ir miltus, kruopščiai išmaišykite.
Į kiaušinių masę supilkite pieną ir virkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs
.
Kremo pagrindą uždenkite maistine plėvele ir palikite atvėsti. Padalykite tešlą į 6 lygias dalis, kiekvieną iškočiokite į 22 cm skersmens apskritimą.
Pyragėlius kepkite 210 laipsnių temperatūros orkaitėje 7 minutes. Prieš tai pyragėlius įvairiose vietose pradurkite peiliu arba šakute.
Kol pyragaičiai aušta, iki purumo išsukite sviestą. Palaipsniui į sviestą supilkite kremo pagrindą ir toliau plakite
. Kiekvieną pyragą aptepkite kremu ir sudėkite į tešlos žiedą.
Likusį tortą susmulkinkite. Torto viršų ir šonus aptepkite kremu, pabarstykite trupiniais.
Palikite tortą šaldytuve 3 valandoms, kad įsigertų.
Namuose gausite sultingą „Napoleono” tortą.