Varenyky – tai patiekalas iš virtos tešlos su įdaru viduje. Vareniki labai primena koldūnus ir mantas.
Atrodo, kad varenyky yra slaviškas tradicinis patiekalas. Tačiau yra prielaidų, kad pirmieji koldūnai atsirado Turkijoje. Tai buvo pyragai iš virtos tešlos su įdaru. Osmanų imperijoje koldūnai buvo vadinami „dushbara” ir buvo patiekiami turtingose šeimose vakarienei.
Pamažu „dushbara” išpopuliarėjo ne tik Turkijoje, bet ir Europos šalyse. Pasigaminkime biudžetinių koldūnų namuose.
Tešlos koldūnams ingredientai:
- Miltai – 700 g;
- verdančio vandens – 200 ml;
- druskos – 1 šaukštelis;
- augalinio aliejaus – 3 šaukštai. litrai;
- kiaušinis – 2 vnt.
Įdarui skirti ingredientai:
- Mėsos faršas: malta mėsa – 350 g;
- švieži kopūstai – 1 kg;
- rauginti kopūstai – 700 g;
- svogūnas – 7 vnt;
- druskos – ½ šaukštelio;
- augalinis aliejus – 4 šaukštai;
- vandens – 150 ml.
Koldūnų paruošimas:
Šviežius kopūstus ir raugintus kopūstus smulkiai supjaustykite. Svogūnus supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje su augaliniu aliejumi, kol suminkštės.
Į svogūnus sudėkite raugintus kopūstus, kartu pakepinkite ir įpilkite 3 valgomuosius šaukštus vandens. Į mišinį sudėkite susmulkintus kopūstus, pasūdykite ir toliau troškinkite.
Kol kopūstai atvės, paruoškite tešlą
.
Į dubenį su miltais suberkite druską, įmuškite kiaušinius ir supilkite augalinį aliejų, išmaišykite. Į miltus supilkite verdantį vandenį ir mentele, o paskui rankomis švelniai išminkykite, kad susidarytų elastinga minkšta tešla.
Atvėsusius kopūstus sumaišykite su malta mėsa.
Padalijame tešlą į mažus gabalėlius ir susukame plonas dešreles, kurias padalijame į 12.
Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuojame nedidelį blokelį, iš kurio iškočiojame mažas plonas tortilijas
.
Į plokščius paplotėlius dedame įdaro ir užspaudžiame tešlos kraštus.
Virtinukus 5-7 min. verdame verdančiame vandenyje su lauro lapu, pipirais ir druska.
Patiekite koldūnus su sviesto gabalėliais ir grietine.
Tai sotūs koldūnai kiekvienai dienai.