Europos žmonėms bananai ilgą laiką buvo nežinomas vaisius. Tačiau Malajų salyno gyventojai apie bananus žinojo dar prieš mūsų erą. Tiesa ta, kad bananai šioje teritorijoje augo nuo seno. Ištyrus salyną, bananai pradėjo aktyviai plisti po visą Aziją ir Indiją. Iš šių šalių bananai pamažu atkeliavo pas europiečius
. Vėliau bananai buvo atgabenti net į Ameriką
. Ilgą laiką kulinarai iš šių vaisių bandė sukurti desertą. Pasirodė daug įvairių bananų pyragų gaminimo receptų.
Bananų pyrago įdaro ingredientai:
- Bananai – 2 vnt;
- Cukrus – 4 šaukštai;
- cukranendrių cukrus – 1 valgomasis šaukštas;
- Sviestas – 30 g.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 200 g;
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Cukrus – 150 g;
- Vanilinis cukrus – 3 g;
- Druska – 1/4 šaukštelio;
- Augalinis aliejus – 50 g;
- Kefyras – 180 g;
- raugas – 10 g.
Bananų pyrago paruošimas:
Nulupkite bananus ir supjaustykite plonomis, ne storesnėmis kaip 3 mm storio plokštelėmis. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite paprastąjį ir cukranendrių cukrų, sumaišykite su sviestu ir
sudėkite bananų plokšteles į sviesto masę. Bananus karamelizuokite keptuvėje ant vidutinės ugnies 5 min.
Tuo tarpu paruoškite tešlą – į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite klasikinį ir vanilinį cukrų ir išmaišykite. Į kiaušinių masę įberkite druskos, supilkite augalinį aliejų ir kefyrą
. Į mišinį persijokite miltus kartu su kepimo milteliais, išminkykite tešlą iki vientisos masės. Supilkite tešlą į keptuvę ant karamelizuotų bananų.
Pasistenkite, kad bananai neišsiskleistų nuo dugno.
Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite pyragą 40 minučių ant mažiausios ugnies. Išimkite pyragą iš keptuvės plokščia lėkšte.
Tai puikus bananų pyragas. Jis ruošiamas kuo paprasčiau ir yra švelnaus bei sodraus skonio.