Visada sultingas vištienos padažo receptas: grietinė su česnaku ir svogūnu

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Vištieną lengva perkepti, tačiau paprastas grietinės padažas visiškai išsprendžia šią problemą. Dėl subtilaus karamelizuotų svogūnų saldumo ir česnakinio pagrindo net krūtinėlė bus sultinga, su traškia, gardžia plutele. Khmeli-suneli, juodieji pipirai ir žiupsnelis aitriųjų pipirų suteiks kaip tik reikiamą kiekį aštrumo, neužgoždami vištienos skonio. Šis patiekalas puikiai tinka karštai vakarienei darbo dienomis arba kaip pagrindinis patiekalas namų puotoje su pažįstamais garnyrais, ryžiais ar bulvių koše.

Ingredientai:
Vištienos šlaunelių filė be kaulų 800–900 g
Svogūnai 2 didelės galvutės
Česnakas 4–5 skiltelės
Grietinė 18 % 250–300 g
Silpnos garstyčios 1–1,5 arbatinio šaukštelio
Augalinis aliejus kepimui 3–4 valgomieji šaukštai
„Khmeli-suneli“ 1–1,5 arbatinio šaukštelio
Maltų juodųjų pipirų 0,5 arbatinio šaukštelio
Aštriųjų raudonųjų pipirų dribsnių pagal skonį
Druskos pagal skonį
Šviežios žolelės (krapai, petražolės) nebūtina

Paruošimas: 

Atidžiai apžiūrėkite šlaunelės filė, pašalindami visus likusius kaulus, kremzles ir riebalų perteklių. Kiekvieną gabalėlį supjaustykite gana dideliais, maždaug dviejų–trijų centimetrų dydžio gabalėliais, kad vištiena išlaikytų formą ir neišdžiūtų. Paruoštą mėsą lengvai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, kad ji geriau apskrustų keptuvėje. Nulupkite ir supjaustykite svogūną ne per stambiai; idealiai tinka vidutinio storio kubeliai arba pusžiedžiai, kad jis gerai karamelizuotųsi ir išliktų minkštas. Česnaką kol kas nulupkite; šiek tiek vėliau, prieš dėdami prie svogūnų, smulkiai supjaustykite, kad neišdžiūtų. Jei planuojate naudoti žoleles, jas nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. Galite jas pasilikti iki patiekimo. Įkaitinkite plačią keptuvę ant stiprios ugnies, įpilkite šiek tiek augalinio aliejaus ir ištepkite juo dugną.

REKOMENDUOJAME:  Kalnas gėrybių per 15 minučių. Visada gaminu jį iškylai didelei grupei.

Vištienos gabalėlius sudėkite vienu sluoksniu, kad jie nesusiglamžytų, ir leiskite jiems kepti, o ne troškintis savo sultyse. Kepkite filė ant didelės ugnies, kol viena pusė taps traški, tada apverskite ir leiskite kitai pusei apskrusti, atsargiai, kad mėsa visiškai neišdžiūtų. Apkeptą vištieną perkelkite į dubenį ir tokiu pačiu būdu kepkite antrą partiją, jei reikia, įpildami šiek tiek aliejaus. Svarbu, kad visi gabalėliai būtų traškūs išorėje, bet viduje vis tiek sultingi. Kai visa vištiena iškeps, toje pačioje keptuvėje pakepinkite svogūnus.

Jei reikia, įpilkite šiek tiek daugiau aliejaus ir sudėkite visą supjaustytą svogūną. Kepkite ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydami, pirmiausia leisdami svogūnui suminkštėti, o tada palaipsniui karamelizuodamiesi. Tikslas – ne tik lengvai apskrusti svogūną, bet ir pasiekti sodrią aukso rudos spalvos spalvą, kad jis būtų saldus ir sodraus skonio, tuo pačiu išlikdamas minkštas ir neperkepęs. Kai svogūnas karamelizuosis ir pastebimai sumažės jo tūris, sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką.

Išmaišykite ir kepkite dar dvi tris minutes ant vidutinės ugnies, atidžiai stebėdami, ar česnakas nesudegs ir netaps kartus. Paruoštą svogūnų ir česnakų mišinį sudėkite į keptą vištieną, atsargiai pašalindami visus mažus pridegusius gabalėlius, nes būtent čia ir susitelkia kepimo skonis. Toje pačioje keptuvėje su vištiena ir svogūnais įdėkite grietinės, švelnių garstyčių, apynių-saulėgrąžų, maltų juodųjų pipirų ir žiupsnelį aitriųjų pipirų dribsnių pagal skonį. Pagardinkite saikingai druska, nepamiršdami, kad kepimo pabaigoje įbersite dar druskos.

REKOMENDUOJAME:  Mano mėgstamiausias iš mėsos pyragų. Šiam receptui šaldytuve laikau kefyro.

Viską gerai išmaišykite, kol grietinė tolygiai padengs vištieną ir svogūnus, o prieskoniai pasiskirstys padaže. Supilkite mišinį atgal į puodą arba palikite jį ten pat, jei naudojote patiekalui gaminti. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir užvirinkite ant silpnos ugnies, tada sumažinkite ugnį iki minimumo, uždenkite ir troškinkite apie dvidešimt minučių. Per šį laiką vištiena bus visiškai iškepusi ir labai minkšta, o grietinė kartu su mėsos ir svogūnų sultimis susijungs į tirštą, lygų padažą. Įpusėjus troškinimui, paragaukite padažo, ar nėra druskos, ir, jei reikia, pakoreguokite skonį.

Patiekite vištieną karštą grietinės padaže, gausiai apšlakstydami padažu garnyrą. Šis patiekalas puikiai dera su bulvių koše, virtomis arba keptomis bulvėmis, ryžiais, bulguru arba makaronais. Tirštą padažą lengva nuplauti duona.

Kaip vertinate šį straipsnį?
👍 1 👎 0 Iš viso: 1
100% 👍 0% 👎

Patiko? Pasidalink! Ačiū.
Naudojame slapukus siekdami suasmeninti turinį ir skelbimus, teikti socialinės žiniasklaidos funkcijas ir analizuoti srautą. Taip pat dalijamės informacija apie tai, kaip naudojatės mūsų svetaine su savo socialinės žiniasklaidos, reklamos ir analizės partneriais. View more
Sutinku
Nesutinku