Baursaki – tai patiekalas, kuris yra nedidelė kepta plokščia duona su auksine plutele ir minkštu viduriu. Šie skanėstai plačiai paplitę Centrinės Azijos šalyse, kur užima ypatingą vietą vietinių gyventojų širdyse
. Baursakiai turi turtingą istoriją ir kultūrinę reikšmę, jie dažnai ruošiami ypatingų švenčių ir šeimos švenčių, pavyzdžiui, vestuvių, proga arba svarbių įvykių garbei.
Baursakių gaminimas yra tikras menas, perduodamas iš kartos į kartą. Šių plokštainių tešla gaminama iš miltų ir kefyro, pridedant cukraus, druskos ir sodos.
Baursaks patiekiami karšti ir gali būti tiek savarankiškas skanėstas, tiek priedas prie arbatos ar mėsos patiekalų.
Sudedamosios dalys:
- kefyras – 250 ml;
- vandens – 50 ml;
- kiaušinis – 1 vnt;
- geriamoji soda – ½ šaukštelio;
- druskos – ½ šaukštelio;
- cukraus – 3 valgomieji šaukštai;
- miltai – 450 g;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai.
Baursakų paruošimas:
Į dubenį su kefyru supilkite vandenį, įmuškite kiaušinį, suberkite druską ir cukrų, įberkite sodos ir išmaišykite
. Į kefyrą suberkite miltus ir užminkykite tešlą
. Į tešlą
supilkite
augalinį aliejų, išminkykite minkštą ir šiek tiek lipnią tešlą
.
Iškočiokite tešlą
ant miltais pabarstyto stalo ir toliau minkykite
. Iš minkštos elastingos tešlos iškočiokite 33-35 cm skersmens sluoksnį ir stikline išpjaukite apskritimus. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir sudėkite plokštainį
. Apkepkite plokštainį iš abiejų pusių, kol taps auksinis.
Paruoštus baursakus sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų aliejaus perteklius. Gausite skanius purius kefyro baursakus.