Krymo totorių kalba cheburek yra žalias pyragas. Cheburek taip vadinamas tikriausiai dėl to, kaip jis ruošiamas. Pyragą reikia panardinti į karštą aliejų ir iškepti.
Tokį patiekalą turi ne tik Krymo totoriai, bet ir Mariupolio graikai
.
Tačiau antrojoje tautoje čeburek vadinamas įdomiau – čir-čir
. Čeburek išpopuliarėjo Sovietų Sąjungoje – 1970-1980 metais. Tada pyrago buvo galima nusipirkti tiesiog visur – nuo geležinkelio stoties iki turgaus
. Papasakosime, kaip pasigaminti čeburek pitą.
Čebureko lavaše ingredientai:
- Sudėtis: malta jautiena – 400 g;
- Svogūnas – 1 vnt;
- Druska – ½ šaukštelio;
- kalendros – 30 g;
- Vanduo – 50 g;
- lavašas – 10 vnt.
Čebureko paruošimas pitos duonoje:
Supjaustykite stambiai svogūnus ir trintuvu paverskite į košę.
Į
maltą mėsą
įmaišykite svogūnų
košę, pagardinkite druska, susmulkinkite
kalendrą, supilkite į maltą mėsą su vandeniu, išmaišykite iki vientisos masės ir suplakite. Iš karto pamerkite pitą į vandenį, leiskite skysčiui nutekėti
. Plonai užtepkite įdaro ant ½ kiekvienos pitos dalies, uždenkite antrąja dalimi.
Pirštais stipriai suspauskite pitos kraštus, kad įdaras užsidengtų
. 4-5 min. kepkite čeburekus įkaitintame augaliniame aliejuje keptuvėje, ugnis turi būti lėta.
Greitą čebureką gausite tiesiog per 10 minučių.
Į faršą galite įdėti mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui, Žiros.