Chačapuri yra vienas iš žinomiausių ir mėgstamiausių gruzinų patiekalų. Tai plokščia duona su sūrio įdaru, kuri, priklausomai nuo regiono, gali būti įvairių formų ir paruošimo būdų. Chačapuri reiškia „chačo” (varškė, sūris) ir „puri” (duona), o tai tiksliai atspindi patiekalo esmę.
Chačapuri yra ne tik maistas, bet ir Gruzijos kultūros simbolis.
Yra daug šio patiekalo rūšių: adžariškas chačapuri su kiaušiniu, imeretiškas apvalios plokštainis, mingreliškas su papildomu sūriu ant viršaus ir kt. Jie populiarūs ne tik Gruzijoje, bet ir toli už jos ribų, tapę pasaulio kulinarinio paveldo dalimi.
Papasakosime, kaip gaminti chačapuri.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 1 kg;
- Vanduo – 700 g;
- Mielės – 10 g;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 1 šaukštelis;
- Augalinis aliejus – 25 g;
- Sviestas – 600 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- Sūris – 500 g;
- Miltai – 1 valgomasis šaukštas.
Chačapuri paruošimas:
Sumaišykite miltus su mielėmis, druska ir cukrumi, užpilkite šiltu vandeniu. Surinkite tešlą į koloboką, ant miltais pabarstyto stalo užminkykite minkštą ir elastingą tešlą
. Dubenį
patepkite
augaliniu aliejumi ir sudėkite į jį tešlą. Aptepkite
tešlą
augaliniu aliejumi ir palikite ją po dangčiu 1 val.
Išminkykite tešlą ir padalykite ją į 300 g gabalėlius. Palikite juos 10 minučių po celofanu
. Kiekvieną ritinėlį iškočiokite į storą 5-7 cm skersmens plokščią duoną. Pusę kiekvieno plokštainio patepkite 100 g sviesto ir uždenkite kita plokštainio puse.
Atsargiai iškočiokite tešlos lakštus su sviestu viduje. Iškočiokite didelius lakštus, kiekvieną iš jų susukite į ritinėlį, tada susukite ir ritinėlį.
30 minučių palikite tešlą šaldytuve suvyniotą į celofaną
.
Tada tešlą vėl iškočiokite į plonesnius lakštus. Suvyniokite tešlą į ritinį, susukite ritinį į sraigę ir padėkite į šaldytuvą 2 valandoms.
Įdarui sūrį sutarkuokite ir sumaišykite su miltais. Iš šaltos sraigės iškočiokite ploną 2-3 mm storio sluoksnį, į vidurį dėkite sūrio ir
įdarą užspauskite tešloje kaip hinkali
.
Lengvai iškočiokite chačapurius kočėlu, dėkite ant kepimo skardos siūle į apačią.
Khačapuri viršų patepkite kiaušiniu ir apibarstykite sūriu, kepkite 200 laipsnių temperatūroje 20 minučių.
Gausite aromatingą sūrio khachapuri.
Tai puikus patiekalas kiekvienai dienai. Chačapuri tešlą galima laikyti šaldytuve iki 1 mėnesio.