Keksiukai yra angliškas pyragas, išrastas gana seniai. Manoma, kad keksiukus išrado ne tik anglų, bet ir prancūzų virėjai. Tačiau dažniausiai keksiukus pavyko iškepti Anglijoje. Pats žodis
keksiukas
kilęs iš dviejų žodžių – prancūziškojo „vaisius” ir angliškojo „keksas”.
Be žodžio keksiukas, Anglijoje vartojamas ir žodis keksas.
Sprendžiant iš konteksto, galima iš karto suprasti, kodėl keksas buvo išrastas
.
Tai nedidelis miltinis gaminys, skirtas arbatos vakarėliams, populiarus Didžiojoje Britanijoje. Paruoškime paprastus naminius keksiukus savo rankomis.
Keksiuko ingredientai: 1. Keksiukas:
- Sudedamosios dalys: varškė – 200 g;
- Kiaušinis – 2 vnt;
- grietinė – 2 valg;
- Cukrus – 100 g;
- Sviestas – 30 g;
- Miltai – 160 g;
- kepimo milteliai – 1 šaukštelis.
Keksiukų paruošimas:
Į dubenį su varške įmuškite kiaušinius ir įpilkite grietinės, panardinamuoju mikseriu masę išplakite iki vientisos masės. Į varškės masę suberkite cukrų ir ištirpintą sviestą, išmaišykite
. Dubenyje sumaišykite kepimo miltelius su miltais, persijokite į varškės
masę.
Tešlą paskirstykite į ⅔ keksiukų formelių.
Keksiukus kepkite 30 min. 180 laipsnių temperatūroje. Keksiukai
bus minkšti ir švelnūs.
Į tešlą skoniui paįvairinti galite įmaišyti šokolado, kokoso drožlių ir sultenių.