Čudu plokštainis yra tradicinis Kaukazo ir Centrinės Azijos patiekalas, turintis ilgą istoriją ir didelę kultūrinę reikšmę. Tai ploni plokštainiai, įdaryti įvairiais įdarais, pavyzdžiui, mėsa, bulvėmis, špinatais arba sūriu.
Chudu ruošiami iš paprastų ingredientų, todėl yra nebrangūs ir populiarūs daugelio žmonių kasdieniame maiste.
Vienas iš būdingų chudu bruožų yra tešla. Ji turi būti elastinga ir nelipti prie rankų.
Chudu gaminimas yra ne tik procesas, bet ir svarbi socialinė tradicija. Jis dažnai gaminamas su šeima ir draugais, sukuriant jaukumo ir bendrumo atmosferą. Chudu dažnai patiekiamas su įvairiais padažais arba šviežiomis daržovėmis, kurios dar labiau paįvairina skonį.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 400 g;
- ajranas – 250 g.
Bulvių įdarui skirti ingredientai:
- svogūnas – 150 g;
- bulvės – 500 g;
- augalinis aliejus – 45 ml;
- sviestas – 20 g;
- druskos – 1 šaukštelis.
Sūrio įdaro ingredientai:
- Sūrio įdaras: tarkuotas sūris – 180 g.
Žuvienės gaminimas:
Įdarui smulkiai supjaustykite svogūną, pakepinkite jį iki auksinės spalvos augaliniame aliejuje, tada įdėkite sviesto. Nuluptas bulves išvirkite ir sutrinkite iki tyrės
. Svogūnus sumaišykite su tyre ir įberkite druskos. Tešlai sumaišykite miltus ir ajraną, užminkykite minkštą ir elastingą tešlą
. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite 20-30 minučių. Tada tešlą išminkykite ir padalykite į nedidelius gumulėlius
. Gumulėlius iškočiokite į plonus ovalius sluoksnius, į kuriuos dėsime įdarą. Svarbu įdarą dėti ant ½ ovalo, o kita dalimi jį uždengti
. Sūrio įdarui sūrį sutarkuokite stambia tarka ir taip pat sudėkite į plokščius pyragėlius. Tešlos kraštus užspauskite šakute
. Keptuvėje apkepkite chudu maždaug po minutę iš kiekvienos pusės. Keletą kartų apverskite čudžu, kepkite ant karštos sausos keptuvės.
Gaunasi skanus patiekalas, kurį galima derinti su įvairiais padažais. Chudu privalumas yra tas, kad jis kepamas be daug aliejaus.