Dažnai sodininkai apie auginimo klaidas sužino tik tada, kai nuimtas derlius pradeda gesti.
Svogūnai yra vienas iš tų augalų, kuriems sandėliavimo metu reikia skirti ypatingą dėmesį. O jei jis pradeda pūti, sustabdyti šį procesą beveik neįmanoma. Bet vis tiek galima kažką padaryti.
🔍 Svogūnų puvimo priežastys:
- Ligos – dažniausiai tai pilkasis arba juodasis puvinys, dugno puvinys arba mėlynasis pelėsis. Jas gali sukelti sėjomainos problemos, perlaistymas ir kenkėjų buvimas.
- Užkrėsta sodinamoji medžiaga , kuri nebuvo dezinfekuota prieš sodinimą.
- Nesilaikymas sėjomainos taisyklių – svogūnų negalima grąžinti į tą pačią lysvę anksčiau nei po 3–4 metų.
- Per didelė drėgmė , ypač laistant šaltu vandeniu, blokuoja normalų vandens absorbciją šaknimis ir sukelia puvimą.
- Kenkėjai – svogūnų musės, erkės, nematodai, kirminai ar plunksninės musės – gali pažeisti daržovę ir atverti kelią infekcijai.
Net jei svogūnai nuimami laiku ir gerai išdžiovinami, minėti veiksniai gali sugadinti visas pastangas.
Kaip sustabdyti gedimo procesą:
- Rūšiuoti derlių. Vienas sugedęs svogūnas gali užkrėsti iki 2 kg sveikų daržovių. Viskas, kas gulėjo netoliese, geriausia vartoti maistui arba perdirbti.
- Sveikas svogūnėlius reikia džiovinti saulėje arba šalia šilumos šaltinio. Tada pabarstykite juos kreida arba pelenais (20 g / 1 kg).
- Nelaikykite svogūnų plastikiniuose maišeliuose ar kartu su bulvėmis.
Kaip vertinate šį straipsnį?
👍 0
👎 0
Iš viso: 0
0% 👍
0% 👎

