Kada kasti svogūnus ir kaip juos tinkamai išdžiovinti, kad išliktų visą žiemą

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Kada kasti svogūnus ir kaip juos tinkamai išdžiovinti, kad išliktų visą žiemą

Laiku nukasti ir tinkamai išdžiovinti svogūnai yra raktas į gerą jų išsaugojimą. Pavėlavus iškasti arba pažeidus džiovinimo taisykles, svogūnai gali supūti arba pradėti dygti. Štai kaip nustatyti, kada tinkamas laikas kasti ir ką daryti toliau.

Kada kasti svogūnus

Pagrindiniai požymiai, rodantys, kad svogūnai jau prinokę ir laikas juos kasti:

  • 70-80 proc. lapų pageltę ir sudžiūvę.

  • Svogūno kaklelis plonas ir minkštas.

  • Svogūnai gerai susiformavę ir išsikišę virš žemės.

Paprastai tai įvyksta liepos pabaigoje arba rugpjūčio pradžioje, priklausomai nuo veislės ir oro sąlygų.

❗Svarbu: neatidėliokite derliaus nuėmimo. Jei pavėluotai iškasite svogūnus žemėje, jie gali vėl pradėti augti arba nukentėti nuo lietaus.

kaip tinkamai kasti svogūnus

  1. Pasirinkite sausą, saulėtą orą.

  2. Švelniai iškaskite svogūnus šakute arba kastuvu, atsargiai, kad nepažeistumėte svogūnų.

  3. Atsargiai ištraukite svogūną už gyslos ir lengvai nupurtykite žemę (neplaukite!).

Kaip džiovinti svogūnus

  1. Paskleiskite svogūnus vienu sluoksniu ant patalynės (laikraščio, audeklo, maišo) sausoje, vėdinamoje vietoje.

  2. Jei oras sausas, galite juos džiovinti tiesiai ant lysvės, bet ne ilgiau kaip 2-3 dienas.

  3. Optimaliausia – po stogu arba palėpėje, atokiau nuo drėgmės.

  4. Džiovinkite bent 10-14 dienų, kol kaklas visiškai išdžius.

  5. Tada nupjaukite šaknis ir vilkdalgį (palikdami 3-5 cm uodegą) – arba pinkite, jei laikote pakabinamus.

REKOMENDUOJAME:  Morkos ir burokėliai užaugs neįtikėtinai saldūs vos po vieno šėrimo liepą

Kaip sužinoti, ar svogūnas išdžiūvęs:

  • Svogūnas yra tankus i lukštas traškus.

  • Kaklelis visiškai sausas.

  • Nėra drėgmės ar puvimo kvapo.

Tinkamai nuimti ir išdžiovinti svogūnai be problemų išsilaikys visą žiemą, džiugindami jus namų derliaus skoniu ir aromatu.

Ar šis straipsnis Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naudojame slapukus siekdami suasmeninti turinį ir skelbimus, teikti socialinės žiniasklaidos funkcijas ir analizuoti srautą. Taip pat dalijamės informacija apie tai, kaip naudojatės mūsų svetaine su savo socialinės žiniasklaidos, reklamos ir analizės partneriais. View more
Sutinku
Nesutinku