Beveik kas antras namų savininkas susiduria su nešvariu gartraukiu. Ne visada įmanoma pašalinti visus riebalus ir suodžius. Tačiau yra keletas paprastų žingsnių, kurie gali palengvinti darbą.
Kapoto valymo nuo riebalų ir suodžių metodai
Riebalus labai lengva pašalinti naudojant specializuotas priemones, tačiau jei jų neturite, galite naudoti beveik kiekvienuose namuose randamus namų apyvokos daiktus. Nerekomenduojama riebalų šalinti tirpikliais, peiliais ar metalinėmis pagalvėlėmis.
Citrinų rūgštis
Rūgštis greitai pašalins bet kokius riebalus. Tiesiog užtepkite jos ant dėmėtos vietos ir palikite 20–30 minučių. Esant dideliam užterštumui, procesą pakartokite kelis kartus, įpildami riebalų šalinimo priemonės.
Skalbimo muilas

Suodžius, kurie susidaro ant gartraukio, galite pašalinti skalbimo miltelių tirpalu. Tiesiog sutarkuokite, įpilkite vandens ir leiskite ištirpti.
Kepimo soda ir actas
Pamirkykite kempinę acte ir kruopščiai nuvalykite visas nešvarias vietas. Jei filtras labai nešvarus, išimkite jį, įdėkite į indą ir 30 minučių pamirkykite acte. Praėjus nurodytam laikui, nuplaukite actą ir šepečiu nušveiskite visas nešvarias vietas.
Kartais, kai vien actu nepašalina riebalų nuosėdų, reikia įberti kepimo sodos. Norėdami tai padaryti, nuvalykite gartraukį, užberkite kepimo sodos ir palikite pusvalandžiui.
Kaip išvalyti gartraukio vidų
Pirmiausia išimkite filtrus ir pamirkykite juos indų plovimo skystyje. Priklausomai nuo jų užterštumo, galite juos mirkyti 20 minučių ar ilgiau. Nuvalykite gartraukio vidų drėgna kempine ir paviršių patepkite riebalų šalinimo priemone.
Kartais jūsų gartraukis nustoja traukti orą. Tai gali būti dėl užsikimšusios ventiliacijos angos arba netinkamo įrengimo. Tokiu atveju turėtumėte kreiptis pagalbos į specialistus.

Kad nereikėtų valyti viryklės išplovus gaubtą, nes ant jo užkris viskas, reikėtų jį uždengti plėvele.
Norėdami išvalyti gaubto tinklelį, nuimkite jį ir pamirkykite specialiame tirpale. Valant geriausia vengti metalinių šepečių; vietoj to naudokite dantų šepetėlį arba kietą kempinę.
Kaip dažnai reikia valyti gaubtą?
Jei virtuvėje dirbama vidutiniškai, rekomenduojama gartraukį valyti kartą per mėnesį. Jei gaminate maistą kasdien, filtrus reikėtų valyti bent du kartus per savaitę. Mažo tūrio virtuvėse valyti galima kas 2–3 mėnesius. Reguliariai palaikant gartraukio švarą, jį bus lengviau valyti.

Jei laiku neišvalysite gartraukio, gali kilti tokių problemų:
- sumažės pagrindinės funkcijos efektyvumas;
- padidės triukšmo lygis;
- išvaizda pablogės;
- tai visiškai žlugs.
Kartą per dvejus metus reikia visiškai išardyti gaubtą, kad suteptumėte variklį.

