Kaip skaniai pasigaminti raugintų kopūstų ir kiek druskos reikia

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Rauginti kopūstai yra vienas populiariausių ir sveikiausių žiemos užkandžių. Nuo vėlyvo rudens tai populiarus skanėstas visai šeimai. Tačiau ne visada aišku, kiek druskos berti rauginant kopūstus. Tai svarbu produkto skoniui ir galiojimo laikui. Druska laikoma konservantu, prailginančiu jo galiojimo laiką.

Kiek druskos reikia kopūstams rauginti?

„Auksinė“ taisyklė – įberti 1 valgomąjį šaukštą druskos į 1 kg susmulkintų kopūstų. Tai ypač aktualu, jei užkandį ruošiate su sūrymu. Jei rauginate kopūstus be vandens, druskos reikės daugiau.

Nepakankamas naminio konservanto kiekis neigiamai paveiks užkandžio kokybę. Jei druskos nepakanka, suaktyvės fermentacijoje dalyvaujantys mikroorganizmai. Tačiau per didelis druskos kiekis taip pat nepageidautinas. Tai gali visiškai sustabdyti fermentaciją. 

Patyrę virėjai vengia naudoti joduotą druską, nes ji kopūstus padaro per minkštus. Šis užkandis neturi būdingo traškumo ir galiojimo laiko. 

Paprasti ir veiksmingi patarimai 

Raugintų kopūstų gamybai reikia išlaikyti tinkamą druskos ir vandens santykį. Norint gauti aukštos kokybės sūrymą, naudokite 2 šaukštus druskos kiekvienam litrui skysčio. 

Kopūstus galima rauginti įvairiais priedais: prieskoniais, žolelėmis, obuoliais ir įvairiomis uogomis. Tačiau dažniausiai šiam tikslui naudojamos morkos. Jos sudaro maždaug 3 % visos produkto masės. Taigi, 10 kg kopūstų reikės apie 300 g morkų. 

Daržoves galite sūdyti ir rauginti stikliniuose arba mediniuose induose. Dažniausiai šiam tikslui naudojami įprasti 3 litrų stiklainiai. Kopūstus taip pat galite rauginti emaliuotame kibire su dangčiu. Tam reikės įberti apie 400 gramų druskos 10 litrų vandens. 

REKOMENDUOJAME:  Šokoladinis pyragas "Imperatorius". Receptas be maišytuvo: sultingas be mirkymo

Skanių raugintų kopūstų receptas

Šį patiekalą gana paprasta paruošti. Paprasčiausio recepto ingredientai:

  • kopūstai – 1 galvutė, sverianti apie 2,5 kg;
  • morkos – 3-4 gabalėliai;
  • druska ir cukrus – po 2 šaukštus;
  • vanduo – 0,5 l.

Optimalus susmulkintų kopūstų ingredientų santykis. Galima rauginti ir naudojant didesnius gabalėlius, pavyzdžiui, ketvirčius kopūsto galvos. Tačiau tokiu atveju geriau naudoti sūrymą. Kopūstus reikia rauginti kibire, į 10 kg vandens įberiant maždaug 380–400 g druskos.

Kaip vertinate šį straipsnį?
👍 2 👎 0 Iš viso: 2
100% 👍 0% 👎

Patiko? Pasidalink! Ačiū.
Naudojame slapukus siekdami suasmeninti turinį ir skelbimus, teikti socialinės žiniasklaidos funkcijas ir analizuoti srautą. Taip pat dalijamės informacija apie tai, kaip naudojatės mūsų svetaine su savo socialinės žiniasklaidos, reklamos ir analizės partneriais. View more
Sutinku
Nesutinku