Varenyky yra tradicinis Rytų Europos virtuvės patiekalas. Jie gaminami iš neraugintos tešlos su įvairiais įdarais, kurie verdami vandenyje arba verdami garuose.
Koldūnų įdarai gali būti labai įvairūs: nuo klasikinių bulvių, varškės ir kopūstų iki saldžių variantų su uogomis, vyšniomis ar uogiene. Pagal kai kuriuos receptus koldūnai patiekiami su grietine, lydytu sviestu, svogūnais ar net cukrumi.
Koldūnų istorija siekia antikos laikus, o jų analogų galima rasti įvairių tautų virtuvėse. Jie tapo neatsiejama nacionalinės virtuvės dalimi, simbolizuojančia namų jaukumą ir šeimos tradicijas. Šiandien koldūnai tebėra mėgstamas patiekalas, gaminamas ir kasdien, ir per šventes.
Sudedamosios dalys:
- Miltai – 320 g;
- Karštas vanduo – 100 ml;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Kiaušinis – 1 vnt.
Įdarui skirti ingredientai:
- Sudedamosios dalys: bulvės – 500 g;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Sviestas – 50 g.
Ingredientai kepimui:
- Sviestas – 100 g;
- Svogūnas – 1 vnt.
Koldūnų paruošimas:
Bulves nulupkite, sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, įberkite druskos ir virkite, kol bus paruoštos. Į miltus įmuškite kiaušinį, sumaišykite karštą vandenį ir druską,
į miltus supilkite pasūdytą vandenį ir užminkykite elastingą ir minkštą tešlą
.
Palikite tešlą šiltai po rankšluosčiu, tuo pat metu nusausinkite vandenį nuo bulvių.
Į karštas bulves sudėkite sviestą, suminkykite jas į košę. Padalykite tešlą į mažus gabalėlius, kiekvieną gabalėlį iškočiokite į ploną ryšulėlį
. Padalykite ryšulėlį į mažus gabalėlius, kuriuos iškočiokite į plokštainį
.
Į plokštainiukus dedame įdarą ir užspaudžiame kraštus
. Virtinukus išverdame garintuve arba verdančiame pasūdytame vandenyje. Tuo tarpu smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį svieste.
Patiekite koldūnus su keptais svogūnais. Tai sotus ir skanus patiekalas pietums arba vakarienei.