Varenyky su varške yra vienas populiariausių ir mėgstamiausių Rytų Europos virtuvės patiekalų, kuris ne tik džiugina savo skoniu, bet ir sukelia nostalgiškus prisiminimus apie namus ir šeimos šventes. Šie neįprasti koldūnai, įdaryti minkštu ir kvapniu varškės ar kitu sūriu, ant slavų tautų stalų puikuojasi jau daugelį kartų.
Vareniki paprastai ruošiami su įvairiais įdarais, o varškė yra vienas iš dažniausių ir universaliausių variantų, puikiai derančių su tešla.
Koldūnų sėkmės paslaptis slypi ne tik kokybiškuose ingredientuose, bet ir gaminimo procese.
Tešla turi būti elastinga ir minkšta, kad lengvai formuotųsi ir kepant nesuplyštų. Įdaras, kurį sudaro varškė, rūgpienis arba bryndza, dažnai praturtinamas žolelėmis, prieskoniais arba kiaušiniais, suteikiančiais patiekalui papildomų skonio ir aromato natų.
Tešlos ingredientai:
- Kvietiniai miltai – 500 g;
- kiaušiniai – 1 vnt;
- druskos – ½ šaukštelio;
- augalinis aliejus – 25 g;
- vandens – 250 ml.
Įdarui skirti ingredientai:
- Varškė – 400 g;
- cukraus – 4 valg;
- vanilino – žiupsnelis;
- sviesto – 40 g;
- grietinė – 100 g.
Koldūnų su sūriu paruošimas:
Įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir supilkite augalinį aliejų, sumaišykite komponentus. Palaipsniui į mišinį supilkite karštą vandenį ir mentele išminkykite tešlą
. Kai tešla nebebus karšta, minkykite ją ant miltais pabarstyto stalo, kol taps elastinga ir minkšta. Kol ruošite įdarą, palikite tešlą šiltai uždengtą.
Įdarui varškę sumaišykite su cukrumi ir išsukite mikseriu iki kreminės masės. Į grietinėlės masę supilkite vaniliną ir išmaišykite
. Padalykite tešlą į dvi lygias dalis, kiekvieną dalį iškočiokite į 3 mm storio stačiakampį. Naudodami stiklinę arba specialią formą padalykite tešlą į nedidelius apvalius plokštainukus
. Į kiekvieną plokštainuką įdėkite po šaukštą įdaro, užspauskite tešlos vidų ir suformuokite koldūnus. Puode pašildykite vandenį, įberkite druskos, užvirkite užpylus 2 min.
Kepimo formą ištepkite sviestu, pagal skonį pabarstykite cukrumi. Sudėkite koldūnus į formą ir aptepkite grietine, kepkite 160 laipsnių temperatūroje 30-45 min.
Koldūnai labai skanūs, juos reikėtų patiekti su uogiene.