Obuolių pyragas yra klasikinis patiekalas, kuris per amžius neprarado savo populiarumo. Jo ištakos siekia tolimą praeitį, kai įvairiose pasaulio vietose buvo pradėti auginti obuoliai
. Šis
pyragas
yra namų jaukumo ir šilumos simbolis, dažnai siejamas su šeimos tradicijomis, ypač šalyse, kuriose išvystyta kepimo kultūra, pavyzdžiui, JAV ir Jungtinėje Karalystėje.
Jį galima patiekti karštą arba šaltą, su vaniliniais ledais, plakta grietinėle arba jogurto rutuliuku, todėl jis yra universalus pasirinkimas bet kokiam valgiui.
Sudedamosios dalys:
- Kiaušinis – 3 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- vanilės miltelių – 1 šaukštelis;
- cukraus – 150 g;
- grietinės 20 % – 150 g;
- miltai – 200 g;
- kildinimo medžiagos – 1 šaukštelis;
- sodos – 1 žiupsnelis;
- sviesto – 10 g;
- obuoliai – 150 g.
Obuolių pyrago paruošimas:
Obuolius nulupkite nuo žievelės ir vidaus, supjaustykite plonomis plokštelėmis. Kiaušinius iš pradžių išplakame su druska, tada pamažu dedame cukrų
. Į mišinį supilame vanilės miltelius, įmaišome grietinę ir toliau plakame iki vientisos masės. Į mišinį persijokite miltus, kepimo miltelius ir sodą ir užminkykite tirštą tešlą.
Storo dugno skardą ištepkite sviestu ir dugną išklokite pergamentu
.
Sudėkite pirmąjį obuolių sluoksnį ir užpilkite ½ tešlos. Sudėkite kitą sluoksnį obuolių ir užpilkite tešla.
Pyragą kepkite uždengtoje keptuvėje ant mažiausios ugnies. Po 15 minučių nuvalykite dangtį nuo kondensato ir kepkite dar 25 minutes šiek tiek aukštesnėje temperatūroje
. Tada uždenkite pyrago viršų pergamentu, uždenkite lėkšte ir apverskite, uždėdami pyrago viršų ant keptuvės dugno.
Pyragą kepkite dar 5 minutes.
Perkelkite pyragą į lėkštę ir nuimkite pergamentą.
Papuošimui obuolių pyragą galite apibarstyti cukraus pudra. Šį pyragą taip pat galite gaminti su kriaušėmis.